JEDNOGRBA INJAZ

U Dubaiju klonirana prva deva

15.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su da imaju svoju inačicu ovce Dolly, prvog kloniranog sisavca na svijetu. U Dubaiju se ovaj mjesec rodila prva klonirana deva, Injaz

'Ovo je prva klonirana deva na svijetu', rekao je dr. Nisar Wani, znanstvenik u Centru za razmnožavanje deva. Deva Injaz, jednogrba ženka, rođena je 8. travnja nakon više od pet godina znanstvenog istraživanja i rada u tom centru, piše Telegraph.

'Ovo je značajno dostignuće u našim istraživanjima jer nam pruža sredstva za očuvanje vrijednog genetskog sustava elitnih trkaćih deva i deva koje daju mlijeko', rekao je dr. Lulu Skidmore, znanstveni direktor centra.

Injaz, čije ime na arapskom znači 'ostvarenje', klon je deve zaklane 2005. zbog mesa. Znanstvenici su koristili DNA iz stanica jajnika zaklane životinje koje su potom unijeli u jajašce uzeto iz surogat-majke kako bi izradili rekonstrukciju embrija.

Prvi klonirani sisavac na svijetu, ovca Dolly, rođena je 1996. u Edinburghu, a uspavana je 2003. Njezino rođenje smatra se jednim od najvećih znanstvenih otkrića svih vremena.