IZ Q-OVE RADIONICE

Nevjerojatne špijunske spravice iz naše okoline

28.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Špijunski fijasko koji su Rusi objelodanili još prije pet godina Britanci su tek nedavno skrušeno priznali - James Bond u stvarnom svijetu svoje neprijatelje špijunira 'lažnim kamenom'. Iako takav smiješni način djelovanja jedne ozbiljne obavještajne službe zvuči kao šala, ova zanimljivost natjerala nas je da se zapitamo kakve su još sve bedastoće ljudi spremni kupiti ili izmisliti kako bi se 'igrali špijuna'

Nakon što su Britanci nedavno priznali kako su špijunirali Ruse lažnim kamenom postavljenim u Moskvi svijet se, čini se, ponovo sjetio da takvim specijalnim spravama nije mjesto samo u fikciji, već su vrlo stvarne i sve su manje i manje.

Ruska televizija još je 2006. objavila snimku na kojoj se vide sumnjivci koji se motaju oko kamena te neki koji su ga čak i podigli s tla. Britanci su tek nedavno priznali da su uistinu koristili lažni kamen kako bi špijunirali Ruse. Šef premijerovog kabineta Jonathan Powell je dodao kako se britanska obavještajna služba tim planom samo osramotila, piše BBC.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova nije imao komentara na Powellove riječi, no s obzirom kakve stvari se zadnjih godina mogu kupiti u gotovo bilo kojem većem trgovačkom centru, zapravo nije čudno što su se Britanci odlučili za isproban i jeftin trik. Lažni kamen još uvijek djeluje pouzdanije od nekih spravica koje se mogu jeftino kupiti na internetu ili u obližnjoj trgovini.


Telefon kojim možete pratiti pokrete

Tvrtka TeleSpy na tržište je izbacila svoj specijalni telefon (koji je doduše pomalo zastarjelog izgleda) koji prati pokrete i u slučaju da ih primijeti odmah zove unaprijed zadani broj te ostaje na vezi 30 sekundi. Infracrveni senzor kojim telefon prati promjene u toplini svog okoliša ima domet od desetak metara.

U slučaju da ste programirali telefon da nazove vas možete pola minute slušati što se događa u vašem domu preko pojačanog mikrofona u ovoj neobičnoj mašini za zaštitu od provala.

Sićušna CMOS kamera

Kad je napravila PC208-2 Ultra Mini CMOS kameru, tvrtka SuperCircuits oborila je Guinnessov rekord koji je prethodno sama postavila. Širine samo osam i pol milimetara s objektivom koji vidi kroz rupu široku samo milimetar i pol, ova je kamera doslovno ono što gledamo u špijunskim filmovima – skriveno oko koje može biti bilo gdje.

Sama performansa kamere još je impresivnija s obzirom koliko je mala. Vidi sve unutar 55 stupnjeva ispred sebe u boji.


Skener u olovci

Planon DocuPen RC800 je nešto što bi James Bond gotovo sigurno imao sa sobom. Radi se o skeneru u olovci.

Ovo malo čudo ima samo osam megabajta memorije, no pravi špijuni ionako uvijek skeniraju tajne planove, a i teško je zamisliti da bi teroristi držali svoje nakane u filmskom obliku (možda eventualno kao kratku PowerPoint prezentaciju).

No, ako se slučajno dogodi da perspektivnom špijunu treba više memorije, postoji i opcija za povećanje kapaciteta ove džepne spravice ili kupnja modela iz nove serije X.

Miš za špijuniranje CP-1

Miš za računalo CP-1, koji izgleda baš kao i svaki drugi primjerak takve spravice, zapravo je špijunsko oruđe – čuje sve što se oko njega događa. Čak i kad je računalo isključeno miš će nastaviti i dalje odašiljati prijenos svega što 'čuje'.

Nesumnjivo ga najviše koriste majke za djecu dok 'uče i pišu zadaću'.

Aktovka koja se sama brani

Kao pravi špijun povremeno ćete morati prenijeti neke osjetljive dokumente ili vrijedne predmete. Umjesto da se maltretirate oklopnim vozilima i sličnim mjerama zaštite, zašto ne biste imali aktovku koja može onesposobiti onoga tko ju pokušava ukrasti?

Aktovka koju možete nabaviti u crnoj ili smeđoj boji ima alarm glasnoće od 107 decibela (glasnije od pneumatske bušilice) i strujnu zaštitu od 80.000 volta (nema primanja bez zaštitnih rukavica). Ova odlična zaštita od lopova ima dva daljinska upravljača i crpi struju iz 16 baterija.

Jedini problem koji vidimo s ovim dizajnom je što se još uvijek radi o aktovci, pa 16 baterija vjerojatno zauzima većinu njene unutrašnjosti.


Oko na nebu

Riječ je o minijaturnom špijunskom avionu s digitalnim fotoaparatom na daljinsko upravljanje. Mali XB30 ima mogućnost fotografiranja 26 slika, a s krilima širine oko metar i 40 centimetara nije ni izrazito vidljiv.

Jedina mu je mana što je možda preglasan.

Sačmarica koja služi i kao baterijska lampa (ili možda baterijska lampa koja služi kao sačmarica)

Tvrtka ARES Defense Systems napravila je baterijsku lampu koja je usto i sačmarica (vjerojatno imajući prometnu policiju na umu). Još se ne zna je li uopće moguće kupiti ovu praktičnu spravicu za noćne odlaske u podrum (nikad ne znate kad ćete ugledati ogromnog opasnog štakora).

Šalu na stranu, lako je moguće da će ova puška s osvjetljenjem (još se ne zna može li u isto vrijeme svijetliti i pucati) biti izrazito popularna u zabačenim dijelovima Kanade i Aljaske koji često imaju problema s raznim divljim zvijerima poput rakuna i kuna.

Kalibar sačmarice je .410 (širina cijevi oko jednog centimetra).

Ručni sat za šefove

Tvrtka Tadiran Communications omogućila je svim ljubiteljima zračnih napada i špijuniranja iz visina da uživo prate ono što žele na svom satu. Ručni sat koji ima ekran veličine sedam i pol centimetara može primati vrlo kvalitetnu sliku (oko 30 frameova u sekundi) od letjelica na daljinsko upravljanje (ili nevidljivog automobila koji ste parkirali ispred hotela koji je cijeli napravljen od leda).


Mobilni telefon zbog kojeg će netko drugi zvati policiju

Baš kao i svaki drugi mobitel, i ovaj ima slab signal, no razlog tomu nije zlo koje se nalazi u blizini ili to što se nalazite u jeftinom filmu, već činjenica da zapravo nije telefon nego vatreno oružje. Mobilni telefon kalibra .22 može ispaliti čak četiri metka koje (očito zamišljeno za mlađe generacije koje su rasle uz videoigre) ispaljujete tipkama od pet do osam.