SVE ZA GUINNESSA

Pojela 51 najljuću čili papričicu na svijetu

12.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Indijka Anadita Dutta Tauly ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kad je pojela 51 najljuću čili papričicu na svijetu, a prije nego ih je progutala, sjemenke je utrljala u oči

Ta vrsta čili papričica u Indiji je poznata pod nazivom bhut jolokia i smatra se najljućom vrstom, a u Guinnessovu knjigu rekorda ušla je 2007. kao najljuća poznata vrsta.

Ghost čili ima više od milijun jedinica scovillea, službene mjere ljutine čilija, dok jalapeno papričice imaju tek dvije i pol tisuće do 80.000 jedinica. Klasični tabasco umak ima dvije i pol do pet tisuća jedinica scovillea.

Slavni kuhar Ramsey i sam se ohrabrio pa je uzeo jednu papričicu da i on proba koliko je jaka, no odmah je zatražio vode. Za razliku do njega, hrabra Indijka, koja očito jako dobro podnosi čili paprike, izjavila je: 'Jedem paprike bhut jolokia od djetinjstva i nikad nisam osjetila vrućinu u ustima. S pet godina sam imala upaljen jezik i majka mi je na njega nanijela pastu od čilija da izliječi infekciju. Otad sam razvila otpornost na čilije. Otkrila sam nakon toga da je jedenje čilija izvrstan način da se ostane zdrav. Svaki put kad imam prehladu ili gripu, pojedem šaku čilija i odmah se osjećam bolje. Da budem iskrena, sad sam ih jedva osjetila.'

Priznaje da je bila razočarana jer je već prije ne jednom sajmu uspjela progutati više od 60 čili paprika. Prijašnji rekord držala je Južnoafrikanka koja je 2002. u jednoj minuti pojela osam jalapeno čili paprika.