NAJDUGOVJEČNIJI BRAČNI PAR

Indijski par proslavio 86 godina braka

09.01.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Par iz Bradforda u Engleskoj vjenčao se 1925. godine i nedavno je proglašen najdugovječnijim bračnim parom u Velikoj Britaniji

Karam Chand rodio se u malom selu na sjeveru Indije 1905. godine u obitelji zemljoradnika i, kako je u to vrijeme bio običaj, oženio se vrlo mlad. Njegova supruga Kartari rodila se u istom okrugu 1912. godine. Danas 106-godišnji Karam i 99-godišnja Kartari oženili su se u tradicionalnoj ceremoniji 1925. godine i nedavno su proslavili 86. godišnjicu braka čime su ujedno postali najdugovječniji bračni par u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

Nema recepta za dug život i brak

Obitelj Chand došla je u Bradford 1965. godine i Karam kaže da nema neke tajne za njihov dugogodišnji brak i život. 'Jedite i pijte sve što želite, ali s mjerom. Mi se nikad nismo suzdržavali od uživanja u životu', rekao je suprug.

Karam također svakodnevno prije večere zapali jednu cigaretu te popije čašicu viskija ili konjaka tri do četiri puta tjedno.

Mnoge azijske obitelji u Velikoj Britaniji žive unutar svojih tradicionalnih obiteljski okvira, pa ni Chandovi nisu iznimka. Bračni par živi s najmlađim sinom Satpalom, njegovom ženom i dvoje od njihovo četvero djece.

'Zbilja imamo sjajan život. Osjećamo se sretno i blagoslovljeno što su naši roditelji još uvijek ovdje i svaki dan je dobitak. Mislim da je održavanje starijih ljudi fizički i mentalno aktivnima ključno za njihovo zdravlje. Ako imate tu privilegiju da se brinete o roditeljima, uključite ih potpuno u svoj obiteljski život, nikad se nemojte ljutiti na njih, neka budu sretni i oni će se veseliti tome da dočekaju sljedeće jutro', rekao je Satpal.

Kartari Chand se veseli što će ove godine na svoj 100. rođendan primiti pismo od kraljice, ali brine se da ostane u formi i zdrava. 'Uvijek smo jeli kvalitetnu hranu, u našoj prehrani nema puno umjetnog. Volimo pročišćeni maslac, mlijeko i svježi jogurt', kaže Kartari i dodaje: 'Znamo da je 86 godina braka blagoslov, ali spremni smo na to da odemo kad dođe vrijeme. O tome će odlučiti Bog, ali stvarno smo imali lijep život.'

Ponosna djeca

Gospođa Chand također je otkrila da su ona i njezin muž uživali u mnogim zajedničkim aktivnostima, poput zajedničkih obroka i odlaska u hram. Ipak, neke aspekte starosti smatra teškima. 'Najstariji sin nam je preminuo i to nam je bilo izrazito teško jer ne očekujete da ćete nadživjeti djecu. Također smo gledali mnoge bliske članove obitelji kako odlaze i to je nešto s čim moramo nastaviti živjeti', kaže Kartari.

Gospodin Chand više ne može sam, bez pomoći u šetnju i zahtjeva puno više brige nego njegova žena koja je i dalje aktivna i još uvijek ima sve svoje zube. 'Kad toliko ostarite, vid i sluh vam oslabi i puno vas više boli kad se krećete. Međutim, kad uzmem u obzir naše godine i težak posao koji smo obavljali, nije nam loše', objašnjava Kartari.

Najmlađi sin, Saptal Chand, rekao je da nije siguran jesu li njegovi roditelji najstariji oženjeni par u Velikoj Britaniji, ali voli misliti da jesu. 'Rušenje rekorda nam nije bitno, jer najvažnije je da živimo zajedno kao obitelj i poštujemo jedni druge. Ako su moji roditelji srušili rekord, onda smo još ponosniji na njih nego što smo bili, oni su prekrasni ljudi', rekao je Saptal za BBC.