PLEMENITA NAMJERA

Godinu dana živio s puranima da dokaže da nisu glupi

31.12.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Mnogi ljudi navodno misle da su purani glupi. Prirodoslovac Joe Hutto živio je s puranima godinu dana kako bi dokazao da to nije istina. Iako to ne zvuči impresivno kao naprimjer živjeti godinu dana s gorilama, ni skrbiti o mladim puranima nije bio mačji kašalj

Joe Hutto prilično se dobro osjećao na kraju godine koju je proveo s puranima – dokazao je kako te velike ptice nisu glupe. Njegovo istraživanje pokazalo je da purani na svijet dolaze s urođenim osjećajem za prirodnu ravnotežu te kompleksnim rječnikom kojim se služe za međusobnu komunikaciju.

Hutto je etnolog s Floride koji je oduvijek bio zainteresiran za fenomen da ptice prvu stvar koju vide u pokretu automatski smatraju majkom. Kad je lokalni uzgajivač peradi ostavio punu zdjelu jaja pred njegovim vratima, Hutto jednostavno nije mogao odoljeti, a da ne pokuša izvesti eksperiment.

Nakon što su se mali purani izlegli Huttovo lice bilo je prva stvar koju su vidjeli. No taj trenutak sreće bio je kratka vijeka – njegove nove dužnosti kao majke malih purana odmah su počele.

Hutto nikad nije smio ostaviti purane same – morao je biti pokraj njih prije svitanja kako bi bio u njihovoj blizini kad izlaze iz svog gnijezda te je morao ostati uz njih svaku večer dok ne padne mrak. Etnologu je bilo drago što osim vremena koje mora provesti sa 'svojom pernatom djecom' ne mora gotovo ništa drugo raditi. Priroda se pobrinula gotovo za sve ostalo.

Mladi purani sami su znali koje insekte smiju jesti, a koji su otrovni. Hutto je također otkrio kako purani međusobno razgovaraju pomoću 25 do 30 različito naglašenih zvukova koji međusobno jako sliče, ali nisu isti.

U svom intervjuu za New Scientist Hutto je rekao kako je cijeli projekt započeo kao znanstveni eksperiment, no ubrzo je postao mnogo više.

'Postalo mi je nemoguće ostati objektivan, pa je stradao jedan dio znanstvene točnosti i udaljenosti od subjekta.' Ono što je otkrio tokom godine koju je proveo s puranima je da su u pitanju pametne i samostalne životinje koje su izgubile svoj snažan osjećaj za preživljavanje zbog pripitomljavanja.