MEDICINSKI FENOMEN

Ženi 'izrasla' treća ruka

08.04.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti medicina je zabilježila slučaj da je osobi 'izrasla' treća, fantomska ruka. Nakon moždanog udara mozak žene počeo je doživljavati novi, nepostojeći ud, a pacijentica ga može vidjeti, osjetiti i dodirivati se njime

Šezdesetčetverogodišnja žena iznenadila je medicinsko osoblje u ženevskoj bolnici nakon što je otkriveno da joj mozak registrira treću ruku, potpuno nevidljivu, ali ništa manje stvarnu. Testovi su dokazali ne samo da pacijentica - koja je pretrpjela moždani udar te izgubila kontrolu nad lijevom rukom - pomiče svoj novi ud kao da je stvaran, nego i ostatak njezinog tijela reagira na njega, tj. osjeća dodir nepostojećeg ekstremiteta.

Kako prenosi Metro, to je prvi slučaj u medicinskim analima da osoba može vidjeti, osjetiti i pomicati fantomski ud, a pojedinci drže da bi istraživanje tog fenomena moglo objasniti i zasada misteriozno iskustvo boravljenja izvan vlastitog tijela.

Magnetska rezonancija potvrdila je da mozak izdaje zapovijedi novoj ruci te potvrđuje njene aktivnosti. Slična pojava je dosad zabilježena jedino u slučajevima amputacije gdje tijelo još neko vrijeme reagira kao da postoji ekstremitet koji je odstranjen.