Funtime AKO NISTE ZNALI...

Štakori su suosjećajne i empatične životinje

Najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu pokazalo je da štakori, unatoč tomu što ih prati glas 'sebičnih' glodavaca, ne ponašaju se uvijek na taj način te iskazuju suosjećanje, razumijevanje i empatiju za svoju prijatelje štakore, prenosi stručni časopis Science

Znanstvenici su ustanovili da štakori pokazuju suosjećanje na način da drugome štakoru pomažu da izađu iz kaveza, unatoč tome što im se nudi čokolada kako bi im se odvukla pozornost.

U provedenom eksperimentu je 23 od 30 štakora pokušalo otvoriti kavez, nastojeći osloboditi ostale štakore. Prije toga im je ponuđena mogućnost konzumiranja čokolade, no oni su često prvo pomogli drugome štakoru, a tek potom podijelili nagradu s oslobođenim 'prijateljem'.

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu pokazali su i to da ženke štakora pokazuju više suosjećanja od mužjaka. Sve ženke uključene u istraživanje (njih šest) oslobodile su svoje partnere iz kaveza, a kod muških štakora to je učinilo njih 17 od 24.

Profesorica psihologije i psihijatrije na Sveučiilištu u Chicagu Jean Decety rekla je kako je vrlo sretna što je novo istraživanje ukazalo na dosadašnje predrasude i pokazalo da društvena empatija nije samo osobina čovjeka i primata, kako se dosad vjerovalo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više