BLISKA BUDUĆNOST

Auto na dva kotača koji se nikad ne može sudariti

08.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Nesreće na cesti, gužve i vozila na četiri kotača u budućnosti bi mogli postati stvar prošlosti. General Motors i Segway razvili su vozilo na dva kotača s dva sjedala koje bi trebalo biti brzo, sigurno i ekološki prihvatljiva alternativa

Personal Urban Mobility and Accessiblity ili, skraćeno, PUMA ima i raznu komunikacijsku opremu putem koje vozila međusobno komuniciraju i na taj način reguliraju promet i sprečavaju sudare.

Prototip koristi tehnologiju ravnoteže Segwayeva dvokotačnog vozila zajedno s dvostrukim električnim motorom koji se napaja litijskom baterijom. Može postići brzinu od 56km/h i od jednog punjena proći 56 kilometara. Proizvodnja ovog vozila, prema sadašnjim procjenama, iznosila bi oko trećine cijene prosječnog tradicionalnog vozila.

Zbog napredne tehnologije koja je u nju ugrađen, PUMA bi zapravo trebala voziti sama, a ovo pametno vozilo samo će izbjegavati prepreke na putu, uključujući pješake i druga vozila te se zato nikad ne može sudariti, tvrde njegovi tvorci.

Vlasnici PUMA-e kažu da je njegova proizvodnja samo stvar poslovne odluke, a vozila će se najvjerojatnije prvo početi koristiti na sveučilišnim kampusima.