NEKA SE PUŠI

Auto na paru kreće u rušenje rekorda

03.04.2009 u 07:49

Bionic
Reading

'Najbrži kotlić na svijetu', kako su Britanci krstili svoju automobilsku zvijer na paru, kreće u rušenje brzinskog rekorda. Za sada ga drži Amerikanac Fred Marriott, a iznosi 204 kilometra na sat

Britanci su završili testiranje svojeg najbržeg vozila na paru koje od milja zovu 'najbrži kotlić na svijetu' u nadi da će njime uskoro oboriti svjetski brzinski rekord u toj kategoriji vozila, piše Daily Mail. Rekord je star nevjerojatne 103 godine, a postavio ga je 1906. Amerikanac Fred Marriott u parnom automobilu Stanley. Brzinomjer je tada očitao 204 kilometra na sat.

Dugačak preko sedam i pol metara, superbrzi 'kotlić' je postigao brzinu od samo 96 km/h i činjenica da je isproban na pisti Ministarstva obrane u Hampshireu nije očito pomogla.

Pokušaj obaranja svjetskog rekorda britanskim parnim vozilom dogodit će se u lipnju ove godine u Americi, a inženjeri se nadaju da bi ga mogli natjerati do brzine preko 270 km/h. S obzirom na sadašnji rezultat, ideja zvuči pretenciozno, baš kao što i očekujemo od Otočana.

'Ovaj je auto vrlo moćan. Osjetio sam ogromnu snagu i kao da je bio nestrpljiv da postigne punu brzinu. Nismo prešli 96 kilometara na sat kada sam otvorio padobran za zaustavljanje', izjavio je vozač Don Wales, uvjeren da će na ljeto srušiti svjetski rekord.