PALEOLITSKA DIJETA

Želite li kušati hranu iz kamenog doba?

31.10.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Na prvi pogled, restoran Sauvage u Berlinu izgleda kao bilo koje drugo trendi mjesto. No pogledate li pobliže meni, vidjet ćete da crpi inspiraciju iz kamenog doba

Ponosni na reklamu 'Prava revolucija hrane - paleolitska kuhinja', restoran Sauvage u Berlinu na svojem meniju nema sira, kruha ili šećera, već samo namirnice koje su bile dostupne našim precima lovcima prije otprilike dva milijuna godina.

Restoran izgleda kao stereotipna slika neandertalaca. Gosti večeraju uz svjetlo svijeća ispod slika koje imitiraju pećinske crteže. Naziv Sauvage na francuskom jeziku znači 'divlji' i dio je paleolitskog prehrambenog pokreta koji tvrdi da je prvi takve vrste u Europi.

To znači da poslužuju isključivo organsku hranu, neprerađeno voće i povrće, meso, ribe, jaja, orašaste plodove, sjemenke i trave, prenosi Daily Mail.

Oni zbilja predani pokretu izgradili su i cijeli životni stil oponašajući kameno doba. To, između ostalog, podrazumijeva nošenje kamenih blokova, hodanje bez obuće, a neki idu toliko daleko da što je češće moguće doniraju krv oponašajući tako gubitak krvi koji se tada sigurno događao zbog rana zadobivenih u lovu.

No gosti Sauvagea ne moraju osjećati takvu obavezu. Jedan od vlasnika restorana, Boris Leite-Poço, za Spiegel Online rekao je: 'Mnogi misle da je paleolitska prehrana samo nekakav trend, no radi se o fenomenu svjetskih razmjera s online zajednicom koja broji ljude iz cijelog svijeta. Najjača je vjerojatno u SAD-u, među ljudima kojima je dojadio fast food i bolesti koje sa sobom nosi.'

U njemačkom restoranu možete pojesti salatu s maslinama, kaparima i pinjolima, kruh bez glutena s putrom od kikirikija ili s maslinama, dimljenog lososa sa začinskim travama i druga mesna i riblja jela.

Tisuće ljudi su početkom ove godine paleolitsku dijetu ocijenile kao najbolju za gubitak kilograma unatoč nekim rezultatima koji kažu da je neučinkovita. Američki magazin News and World Report napisao je da je prehrana, poznata i kao 'dijeta kamenog doba', prilično razočaravajuća i da nije učinkovita za gubitak kilograma.