Funtime KAD TEHNOLOGIJA IZNEVJERI

Pomoću ženskih gaćica do Sjevernog pola

  • Autor: A. S.
  • 30.3.2009 13:29:00
  • 30.3.2009 12:24:07

Nakon što su otkazali svi kompasi, istraživač Pen Hadow je iskoristio čipkaste ženske gaćice kao pomoć u pronalaženju konačne destinacije ekspedicije koju vodi – Sjevernog pola

Pen Hadow vodi znanstvenu ekspediciju Catln Arctic Survey na Sjeverni pol kako bi izmjerila debljinu ledene arktičke kape koja se topi. Međutim, zbog blizine magnetnog polja svi su kompasi podivljali i postali neupotrebljivi, piše Daily Telegraph. Isto tako, zbog iznimno niskih temperatura oprema Globalnog sustava pozicioniranja (GPS) ne radi.

Hadow, prvi čovjek koji je došao sam do Sjevernog pola, rekao je da se ekipa oslanja na orijentaciju prema suncu. No i to je za oblačnog vremena nemoguće. Zato su se dosjetili na štap vezati ženske čipkaste gaćice koje ih usmjeravaju pokazujući smjer pomoću vjetra.

'Nalazimo se u posebnoj situaciji. Tanka tkanina vezana za štap osobito je korisna za projekt jer ne možemo koristiti kompas, a prehladno je za GPS. Gaćice su dobile posve novu operativnu vrijednost', rekao je Hadow.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više