MALE NESAVRŠENOSTI

Zašto su krivi zubi u Japanu postali hit

28.09.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Privatna zubarska praksa u Tokiju postala je vrlo popularna otkad je u ponudu dodala kozmetički zahvat koji izdužuje i oštri očnjake poznat pod nazivom 'yaeba'. Iako se krivi zubi na Zapadu gledaju kao nešto loše, u Japanu se smatraju slatkima

Tokijska privatna zubarska ordinacija Plaisir postala je popularna otkad je u svoju ponudu dodala kozmetički zahvat koji oštri i izdužuje očnjake. Ovaj zahvat u Japanu je poznat pod nazivom yaeba, a krivi zubi se gledaju kao dio posebnosti, a ne kao nesavršenost koju treba ispraviti.

Yaeba na japanskom znači 'dvostruki zub', a odnosi se na izgled očnjaka koji je stisnut svojim susjedima, pa je izbočen, a ponekad i nakrivljen. Japanke navodno vole očnjake jer im daju mačji izgled koji ih čini privlačnijima, dok postoji i mišljenje da zbog tih malih nesavršenosti izgledaju pristupačnije, za razliku od lica s naslovnica u zapadnom svijetu.

Postoje mnoge japanske slavne ličnosti koje imaju izbočene očnjake, no umjesto da ih daju popraviti ili ih skrivaju, oni ih ponosno pokazuju jer ih čine još popularnijima. Yaeba je već godinama trend u Japanu, pa zapravo ne čudi da je zubarska ordinacija Plaisir odlučila zaraditi na toj ideji dajući onima koji imaju savršen zagriz te male nesavršenosti.

Iako doktorica Yoko Kashiyama i njezini suradnici izvode mnoge kozmetičke zahvate, yaeba je definitivno među najtraženijima. Korištenjem posebnog ljepila krivi zubi se dodaju na normalne očnjake, te ih tako ističu.

Izgled zuba se kasnije bez ikakvih problema može vratiti na staro.