GAMEREPORT

Resident Evil 5 – zombiji u Africi

28.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Iako je u igri više akcije nego horror survivala, Resident Evil 5 svejedno donosi gomilu zombijskih užitaka

Prvi Resident Evil pojavio se prije čak trinaest godina i stvorio novi igraći žanr. Rođen je tzv. survival horror – tip igara u kojima trebate preživjeti napade trulih zombija uz vrlo ograničenu količinu municije i paketića zdravlja. Zbog svoje enormne popularnosti, serijal je preživio do danas. Tome u prilog govori i podatak da je aktualni Resident Evil 5 prodan u više primjeraka od najnovijeg albuma U2! S pravom, jer je igra uistinu impresivna, i to posebno u području grafike. Resident Evil 5 koristi sve grafičke rutine konzola nove generacije i izgleda poput također prekrasnog Metal Gear Solida 4.

Pogledajte Gamereport

Radnja se ovoga puta preselila u Afriku. Nekima bi to moglo ići na živce, i to zbog dva razloga. Prvi je taj što se Afrikom bavio i recentni Far Cry 2. Drugi razlog je taj što se Res 5 ovime dodatno udaljio od žanra horora. Naime, lokacije jednostavno nisu dovoljno zastrašujuće. Pogotovo ako ih usporedimo sa sumornim pustopoljinama iz četvorke. Kroz igru su razasute puno življe boje i veća količina svjetla. Međutim, to ima i dobru stranu - borba je dobila na dinamici. Tako je, Resident Evil 5 orijentiran je na akciju više nego bilo koji prethodni dio.

Ovo je potencirano i prisutnošću vaše partnerice. Ona se zove Sheva (odbijamo se baviti bilo kakvim neumjesnim seksualnim asocijacijama) te je vrlo kompetentna u spašavanju vašeg dupeta. Shevu može kontrolirati umjetna inteligencija, ali još bolje i vaši prijatelji s interneta. U igri su i prekrasne cut scene animacije i borbe s nevjerojatno maštovitim bosovima koje možete pogledati u videoprilogu. Sve u svemu, Resident Evil vratio se u velikom stilu. U potpunosti je opravdao svoj hype i igračima donio mnoštvo pravog zombi gušta.