PROSTORNI MAJSTORI

Najbizarnije zgrade na svijetu

22.09.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Svim ljubiteljima arhitekture odlučili smo uljepšati dan i predstaviti malu zbirku najbizarnijih građevina na svijetu. Zgrade je odabralo više od 4.500 posjetitelja stranice Strangebuildings.com, a nevjerojatna arhitektura na koju ćete imati prilike baciti oko seže od smirujućeg Parka geparda u Španjolskoj do fantastičnog Atomiuma u Belgiji

Park geparda

Park geparda u Barceloni u Španjolskoj dizajnirao je Antonio Gaudi, a izgrađen je između 1900. i 1914. Park je sustav vrtova koji se nalazi na brijegu El Carmel, a ideja arhitekta bila je da opušta i smiruje posjetitelje.

Iako su zgrade koje ograđuju ulaz originalne i imaju neobične krovove s tornjićima, dobro upotpunjuju vrtove.

Iskrivljena kuća

Iskrivljena kuća u Soptu u Poljskoj izgrađena je 2003. godine, a dizajnirao ju je Szotynscy Zaleski. Arhitekt Zaleski je kao svoju inspiraciju za neobičnu kuću naveo ilustracije Jana Marcina Szancera za dječje bajke te umjetnička djela Pera Dahlberga.

Iskrivljena kuća zapravo je dom nekoliko turističkih atrakcija među kojima su razni restorani, kafići i trgovine, ima tri kata te je sagrađena tako da se uklapa među okolne zgrade, pored kojih izgleda kao da je ispuhana ili otopljena.

Iskrivljena kuća jedna je od najviše fotografiranih zgrada u Poljskoj.

Kamena kuća

Kamena kuća u Guimarãesu u Portugalu privatna je zgrada za koju se ne zna tko ju je sagradio ni kada. Iako su osnovni podaci o građevini nepoznati, posjetitelji stranice Strangebuildings.com svejedno su je ocijenili kao jednu od najzanimljivijih.


Hram lotosa

Hram lopoča nalazi se u Delhiju u Indiji, a sagrađen je 1986. Radi se o mjestu za molitvu koje je otvoreno za sve bez obzira u što vjeruju. Prema tekstovima Bahá'ija, svako mjesto za molitvu otvoreno je svima, no samo pripadnici njihove vjere smiju naglas čitati svete tekstove.

Razni instrumenti smiju se svirati u hramu samo ako prate čitanje i molitve pripadnika te vjere. U Hramu lopoča također se ne smiju držati mise, niti bilo kakve vjerske ceremonije.

Od otvorenja krajem 1986, Hram lotosa postao je jedna od najposjećenijih građevina na svijetu.

Brazilska katedrala

Katedrala Metrololitana Nossa Senhora Aparecida u Braziliji u Brazilu sagrađena je 1970. godine, a njezin arhitekt Oscar Niemeyer zamislio ju je kao niz ruku koje se uzdižu prema nebesima. Zanimljiva crkva sastoji se od 16 identičnih potpornja od kojih je svaki težak 90 tona.

La Pedrera

La Pedrera u Barceloni u Španjolskoj stanarska je zgrada koju je arhitekt Antonio Gaudi sagradio 1912. Zgrada je prvobitno sagrađena za supružnike Rosario Segimon i Perea Milu.

Iako ju je Gaudi dizajnirao, vlast nije dozvolila da se La Pedrera sagradi prema arhitektovim nacrtima, već je srušila dijelove koji su u to vrijeme prelazili dozvoljenu visinu te nije dozvolila veliku skulpturu koja je trebala doći na vrh zgrade. Danas je La Pedrera pod zaštitom UNESCO-a, a nova vlasnica je Caixa Catalunya.

Atomium

André Waterkeyn 1958. sagradio je Atomium u Bruxelessu u Belgiji. Fascinantna građevina originalno je trebala biti Eiffelov toranj naopačke, no Waterkeyn se na kraju odlučio za atomsku strukturu jer je bila prikladnija za svoje vrijeme.

Kako se radilo o građevini za Expo, Atomium je trebao biti srušen nakon šest mjeseci, no ubrzo je postao simbol moderne arhitekture i zaštitni znak Bruxelessa.

Garaža za ljubitelje knjiga

Garaža nepoznatog arhitekta u Kansas Cityju u Missouriju u SAD-u izgleda kao niz poslaganih knjiga na polici, od kojih je svaka oko sedam i pol metara visoka i gotovo tri metra široka. Knjige su napravljene od signboard mylara, a na 'polici' se nalazi 22 naslova koje su odabrali predstavnici Javne knjižnice Kansas Cityja.

Hallgrímskirkja (Hallgrímmurova crkva)

Crkvu u Reykjaviku na Islandu sagradio je Guðjón Samuelsson između 1945. i 1986. Ta luteranska crkva visoka je 74,5 metara i šesta je najviša građevina na Islandu.

Hallgrímskirkja je najveća islandska crkva, a njezin arhitekt zamislio ju je još 1937. kao jedan od aktivnih vulkana koji su prirodni dio islandskog pejzaža. Trebalo mu je 38 godina da završi crkvu.

Ekokuća

Kuća u privatnom vlasništvu obitelji Dale u Walesu u Velikoj Britaniji sagrađena je tako da se što bolje uklopi u svoj okoliš. Njezin arhitekt je ujedno vlasnik kuće – Simon Dale.

Dale je sagradio dom za svoju obitelj uz pomoć svekra i nekolicine prijatelja, a uselio se samo četiri mjeseca nakon što ju je započeo. Procjenjuje da je potrošio oko 26.000 kuna i između 1.000 i 1.500 radnih sati.

'Posebno sam pazio na okoliš kad sam gradio kuću. Radi se o pokušaju da se u što većoj mjeri živi u skladu s prirodom, bez pretjerivanja u korištenju tehnologije. Živjeti na svoj način je zabavno', rekao je Simon Dale.

Dom obitelji Dale ukopan je u brijeg, a kamen i blato od ukopavanja iskorišteni su za zidove i temelje. Energiju neophodnu za osvjetljenje, glazbu i računala dobiva od solarnih ploča, a vodu iz obližnjeg izvora.