PRAVA PRILIKA

Najveće svjetsko jaje ide na aukciju

26.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Rijedak antikvitet visine 33 cm izlegla je prije 400 godina na Madagaskaru slonovska ptica, danas nosi titulu najvećeg jajeta na svijetu, a poželite li ga imati u svojoj kolekciji, znajte da mu je početna cijena nešto viša od 4.000 kuna

Slonovsku pticu visoku oko tri metra, tešku oko pola tone i nesposobnu za letenje, izlovili su lovci oko 1600. godine. Njeno jaje, 300 puta veće od kokošjeg, najveće je poznato jaje uključujući i dinosaurska. Obujma od 91,5 centimetara, jaje je veće od ragbijaške lopte.

Izloženo je na Sajmu antikviteta u Chelseaju i, prema riječima organizatora sajma Duncana Phillipsa, najveće poznato jaje na svijetu.

'Jaje slonovske ptice je izuzetno rijetko, a ovo je najveći primjerak koji smo ikad vidjeli', rekao je Phillips i dodao: 'Jaje izuzetno cijene kolekcionari i dizajneri interijera, a ovakva prilika na tržištu se neće pojaviti bar 50 godina. Ono je ključna stvar u prostoriji jer možete pitati ljude odakle dolazi.'

Nekoliko jaja rekonstruirano je od djelića koje su sakupili viktorijanski istraživači u gnijezdima pronađenim na otocima u Indijskom oceanu.

Zainteresiranima napominjemo da Sajam antikviteta u Staroj gradskoj vijećnici Chelseaja ostaje otvoren do nedjelje.