Funtime NAJSTARIJA OSOBA NA SVIJETU

Kazahstanka ovog tjedna slavi 130. rođendan

  • Autor: A. S:
  • 25.3.2009 10:41:51
  • 25.3.2009 10:45:00

Kazahstanske vlasti su objavile da su pronašle ženu koja ovog tjedna slavi 130. rođendan, što je čini 16 godina starijom od osobe koju se dosad smatralo najstarijom

U putovnici Sakhane Dosove, majke desetero djece, piše da je rođena 1879. godine, kad je izumljena žarulja i kad su se rodili Staljin i Einstein. Za njezinu se dob saznalo tijekom popisa stanovništva u Karagandi na sjeveru Kazahstana.

Demografe je zapanjila i činjenica da se Dosova našla i na prvom Staljinovom popisu stanovništva bivšeg Sovjetskog Saveza 1926. godine kad je upisano da ima 47 godina. Službenici još istražuju slučaj i pokušavaju pronaći dodatne dokaze o nevjerojatnim godinama Dosove.

Will Stewart
Za sad jedini dokaz Sakhaninih godina
Ona kaže da nikad nije bila kod doktora i da nikad nije jela slatko. Obožava domaći sir, a svoju dugovječnost pripisuje smislu za humor. 'Nemam nikakvu tajnu za dug život. Nikad nisam pila tablete, a ako sam bila bolesna, koristila sam savjete svoje bake', kaže Sakhana, a prenosi britanski The Sun.

Njezina unuka Gaukhar Kanieva, koja danas ima 42 godine, o svojoj baki kaže: 'Ona je jako vesela osoba. Mislimo da su joj smijeh, dobro raspoloženje i optimizam pomogli da ovoliko poživi.'

Dosova živi u slabim životnim uvjetima u malom stanu s unukom, ali je dobrog zdravstvenog stanja, osim što ima problema sa sluhom. Udavala se dvaput, a prvi je put ostala udovica nakon bitke za Staljingrad u Drugom svjetskom ratu. Samo joj je troje djece još uvijek živo.

U putovnici stoji da je rođena 27. ožujka 1879, iste godine kad je britanska kraljica Victoria već 22. godinu bila na vlasti i kad je sir Arthur Conan Doyle objavio svoju prvu priču o Sherlocku Holmesu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više