SINDROM SUPERMEMORIJE

Sjeća se skoro svega od svoje pete godine

24.03.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Istina je da bismo mnoge stvari u životu najradije zaboravili i većini nas to nije baš najlakše izvesti. No, za 58-godišnjaka iz Los Angelesa to je doslovno nemoguće. On pati od sindroma prejakog pamćenja i sjeća se skoro svakog detalja svoje prošlosti

Bob PetrellaTV producent iz Los Angelesa, jedan je od četvero dosad otkrivenih ljudi na svijetu koji pate od hipertimestije, tj. sindroma prerazvijene memorije. Nakon što se dobrovoljno javio na testiranje Centra za neurobiologiju učenja i pamćenja u LA-u, znanstvenici su samo mogli zaključiti da Bob posjeduje nevjerojatno pamćenje.

'Mogu se sjetiti između sedam i 15 dana svakog mjeseca od svoje pete godine', izjavio je čovjek koji nikada nije spremio ni jedan broj telefona u memoriju jer, kaže, sve ih drži u glavi. Točno zna što je radio na svaki svoj rođendan, osim za njih dva.

'Sjećam se svega što me zanima, od sportskih utakmica do povijesnih i političkih datuma ili jednostavno trenutaka u kojima sam se osjećao dobro. To je nešto što ne mogu objasniti, s čim živim otkad znam za sebe i na što sam već navikao', nastavlja Bob.

Bez problema će izrecitirati sve dobitnike Oscara od 1971. godine nadalje, tj. otkad prati dodjele, te zna rezultate nasumično odabranih bejzbol utakmica poput one iz 31. kolovoza 1997. između Steelersa i Dallasa, za koju je točno rekao da je završila sa 37 naprema 7. 'I bila je nedjelja', dodaje na kraju čovjek za kojeg se nadamo da nije zlopamtilo. Čisto da ne prolupa.