ŠUMSKI LJUDI

Novozelanđani su svjetski prvaci u penjanju po drveću

27.07.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Penjanje po drveću ne zvuči kao sport, nego više kao dječja razbibriga, no griješite ako mislite da nije. Novozelanđani su uvjerljivi šampioni u tom bizarnom sportu za koji mnogi uopće ni ne znaju, a svjetski prvaci su ponovo Chrissy Spence i Scott Forrest

Promatrajući Novozelanđane u akciji u 'profesionalnom' penjanju po drveću – sportu za koji mnogi vjerojatno nisu ni čuli do sada – imamo osjećaj kako su prvaci čitali knjige o Tarzanu kad su bili mali. Svjetski šampioni Chrissy Spence i Scott Forrest osvojili su svojom tehnikom penjanja i trčanja po stablima ovogodišnje Međunarodno prvenstvo u penjanju po drveću.

Chrissy Spence osvojila je već dva puta titulu prvakinje – 2005. i 2007. – no ovo je prvi put da je muškarac s Novog Zelanda osvojio titulu prvaka. U natjecanju u Parramatti u New Southu Walesu je sudjelovalo stotinjak sportaša.

'Čudan je to sport. Svatko bodri svakog', rekla je Chrissy Spence koja se počela baviti penjanjem po drveću prije devet godina zbog svog šogora koji se bavio tim sportom.

Svi natjecatelji morali su se popeti na vrh drveta i zatim preći na drugo stablo. Suci su ocjenjivali brzinu i vještinu.

Zbog mogućih povreda, svi natjecatelji nose sigurnosni pojas. Iako ima mnogo više muškaraca nego žena u penjanju po drveću, na prvenstvu je sudjelovalo čak oko 20 žena.