ŽIVOT POSLIJE SMRTI

Japanski restoran vraća hobotnice iz mrtvih

26.07.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Jedan restoran u Japanu poslužuje hranu s malim ukrasom koji kao da je iz knjige Frankenstein što ju je napisala Mary Shelly – na vrhu obroka nalazi se mrtva hobotnica koja se miče nakon što se polije umakom od soje

Mnogima među nama kuharice i emisije o hrani nisu pretjerano zanimljive. Savršene fotografije obrađene raznim računalnim programima uglavnom zadovoljavaju našu znatiželju, no u slučaju tradicionalnog japanskog jela ika-don, koje se poslužuje u suši restoranu Ikkatei Tabiji na otoku Hokkaidu pod imenom odori-don, slika jednostavno ne daje zadovoljavajući doživljaj.

Razlog zašto je važno da vidite snimku jela odori-don je mrtva hobotnica na brdašcu riže koja 'oživi' kad je se polije umakom od soje. Prema originalnom receptu hobotnica bi trebala biti narezana na komade, no restoran Ikkatei Tabiji je primijetio da gosti očito uživaju u 'čarobnom' trenutku kad se mekušac 'vrati u život' i počne micati krakovima.

Hobotnica se, naravno, ne miče zbog čudnih mističnih sila, već joj vrlo mala doza elektriciteta u umaku od soje izaziva kratkotrajnu aktivnost u prelivenim dijelovima.