NEPOGREŠIV NOS!

Desetgodišnja curica je stručnjakinja za sake

20.07.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Desetgodišnja Akane Niikura položila je sve stručne ispite na japanskom institutu za sake premda je deset godina premlada da bi uopće mogla piti to tradicionalno alkoholno piće

Mala Akane u Japanu je već postala poznata po svom kulinarskom umijeću, ali odnedavno je i službeno stručnjakinja za sake, jako alkoholno piće na bazi riže. Doduše, morat će čekati još deset godina da uopće smije probati to piće, ali  već jako dobro zna koja vrsta sakea ide uz koje jelo, i to samo po mirisu i po načinu na koji prianja uz čašu.

Njezin se maleni nos pokazao kao nepogrešiv instrument pa je japanski institut za sake morao potvrditi Akane kao stručnjakinju nakon što je s izvrsnim postotkom prošla sve njihove testove, a sve to bez da je popila ijednu kap.

Kao kći vlasnika sake bara, Akane je odmalena okružena raznim vrstama ovog tradicionalnog japanskog pića te ih je s vremenom naučila razlikovati po mirisu. Kad ne ide u školu, pomaže mami u baru te gostima preporučuje koji sake bi najbolje išao uz jelo koje su naručili.