Funtime ZEMLJA OSVIJETLJENA INFORMACIJAMA

Svjetla internetskih servisa širom svijeta

  • Autor: tportal.hr
  • 15.7.2011 13:58:16
  • 15.7.2011 13:07:20

Na prvi pogled vam se sigurno čini kako gledate satelitske slike gradova, no zapravo se radi o mapama koje prikazuju aktivnost na društvenoj mreži Twitteru i internetskom servisu Flickru. Crvene točkice predstavljaju korištenje Flickra, plave su Twitteri, a bijele predstavljaju korisnike i jednog i drugog servisa

Kad pogledate prvu od slika u nizu koje je njihov autor Eric Fisher stavio na internetski servis Flickr na koji ljudi stavljaju svoje filmove i fotografije kako bi ih podijelili s ostatkom svijeta, vjerojatno ćete pomisliti kako trošimo previše struje na osvjetljenje, no svjetlo koje vidite na slikama svjetskih metropola nisu stvarna, već predstavljaju korištenje jednog ili obaju internetskih servisa – Twittera i Flickra.

Društvena povezanost putem interneta jasno je zavladala svijetom. Crvena svjetla predstavljaju korištenje Flickra, plava predstavljaju Twitter, a bijela znače da je u pitanju korištenje obaju servisa.

Lako se može vidjeti kako na velikim rijekama koje prolaze kroz razne svjetske glavne gradove ima veći broj crvenih točkica – turisti slikaju nešto i odmah stavljaju na svoj Flickr. U slučaju Europe i Sjeverne Amerike bijelo svjetlo je dominantno.

Eric Fisher namjerno se koncentrirao na Sjevernu Ameriku i Europu jer se u tom području intenzivno koristi internet. Na karti svijeta također se ističu Japan i Indonezija.

U Sjevernoj Americi rubovi su jako osvijetljeni, a u središtu SAD-a sve je manji broj svijetlih točkica. U New Yorku i Tokiju Twitter je zastupljeniji nego Flickr, a u Europi je najsjajniji London.

Ericu Fisheru trebalo je oko 40 minuta da pripremi podatke te po tri minute za svaku sliku koju je napravio. Njegov program kronološki je postavljao po jednu točku za oko svakih šest kvadratnih kilometara na kojima se koriste Flickr i Twitter.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više