ODMOR ZA RADNI NAROD

Japanci izmislili kravatu-jastuk

14.07.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Japanski biznismeni uskoro bi mogli dobiti jednostavno rješenje za opuštanje na poslu, pa čak i za kratko drijemanje. Naravno, samo ako novi izum, kravata-jastuk, uđe u širu proizvodnju

Kravata nemuri, odnosno kravata za spavanje, jedinstvena je 'naprava' za napuhavanje koja omogućuje umornim zaposlenicima da barem nakratko zadrijemaju i odmore u tišini svojih ureda ili na svojim stolovima.

Radi se o naizgled običnoj kravati, ali u dijelu koji dolazi iz vrata skriven je ventil pomoću kojeg se kravata napuše u jastuk. Izrađena je od svile i posebne mikrofibre što pomaže ohladiti kožu za vrućih i vlažnih ljetnih dana, prenosi britanski Telegraph.

Tvrtka koja je osmislila koncept kravate za spavanje, KTM Co, za ciljane potrošače ima radnike koji vole odrijemati na svojim stolovima za radnog vremena i trenutačno se nalazi u prodaji za samo 170 kuna

U japanskim korporacijama dugo radno vrijeme i prekovremeni radni sati nisu nepoznanica i to je jedna od rijetkih zemalja u kojoj postoji riječ za 'smrt od preopterećenosti poslom' – karoshi.

Stoga ne čudi da proizvodnja često teži predmetima koji su u drugim kulturama smiješni, no cilj im je jednostavno olakšati život zaposlenih ljudi i učiniti ga ugodnijim, posebno za ljetnih mjeseci.