11-GODIŠNJI MAGNETO

Mali Brazilac prsima privlači metalne predmete

12.07.2011 u 11:23

Bionic
Reading

Premda još nije dobio nadimak Magneto i premda ga još nisu postavili u staklenu sobu za proučavanje, dječak iz Brazila ozbiljno je zaintrigirao doktore svojom sposobnošću da na prsa i leđa privuče kakav god metal mu se nađe u blizini

Paulo David - dječak-magnet
Paulo David Amorim, 11-godišnji dječak iz Brazila, zapanjio je doktore nakon što je otkrio svoju neuobičajenu sposobnost privlačenja metalnih predmeta na prsa i leđa. Veliko se otkriće dogodilo slučajno kad ga je otac zamolio da mu doda nož i vilicu, a oni su se prilijepili za njegovo tijelo.

Doktori koji su ga u međuvremenu pregledali priznali su da su zbunjeni i da ne znaju zašto se metalni predmeti lijepe za nj. Paulo privlači ne samo malene predmete, već i velike tanjure, lonce i daljinske upravljače.

Njegov je otac za televiziju Globo rekao da ga je odlučio testirati nakon što je čuo za šestogodišnjeg hrvatskog dječaka Ivana Stoiljkovića, sličnih sposobnosti. O Ivanu su hrvatski mediji pisali u svibnju ove godine kao o dječaku-magnetu iz Koprivnice, a i on je, kao i Paulo, privlačio na svoje tijelo predmete poput vilica i noževa, mobilnih telefona, pa i većih predmeta.

No znanstvenici u oba slučaja odbacuju mogućnost postojanja gena x ili neke nadnaravne sposobnosti. Kažu da se jednostavno radi o trenju kože i da se vrlo glatke površine lako 'lijepe' na golu kožu (pogotovo kožu bez dlaka, kao kod djece) i to posebno za vrućih dana kad se tijelo još pritom znoji.

Ivan Stoiljković, hrvatski dječak istog nadimka

Na Facebooku je pokrenuta i stranica pod nazivom We Are All Magneto Boy koja poziva korisnike da demonstriraju kako se i njima na kožu može zalijepiti gladak predmet, a sve sa svrhom da dokažu kako su priče o magnetnim ljudima – smiješne, ali ne i ozbiljne.

Ipak, Paulov doktor za brazilsku televiziju rekao je da se s ovako nečim susreće prvi put u svojoj 30-godišnjoj karijeri. 'Moramo primijetiti da postoji određena adhezija zahvaljujući kojoj uspijeva po nekoliko predmeta privući na svoje tijelo, a neki su prilično teški. No ništa od toga nije baš toliko nevjerojatno', rekao je dr. Rosado Sobrinho

Jedanaestogodišnji Brazilac zasad se samo zabavlja svojim otkrićem i kaže da ga u školi svi žicaju da postavlja stvari na tijelo jer im se čini da izvodi neki trik.