HRABRI I ODANI

Nevjerojatni psi i njihove priče

14.07.2011 u 09:22

Bionic
Reading

Kao i ljudi, i psi mogu biti heroji. Slijedi niz najboljih čovjekovih prijatelja koji su se iskazali na razne načine – od korištenja mobitela do herojskih djela u ratu i borbi protiv terorizma

Dozer - pas maratonac
Vojni pas Cairo

Cairo je vojni pas koji je bio uzgojen za svoj posao. Belgijski (malinois) ovčar prošao je posebnu vojnu obuku za pse dok je bio vrlo mlad.

Nastavio svoju obuku u jedinici za specijalne operacije američke mornarice, čuvenom SEAL-u, i bio je jedini pas koji je ušao u pakistansko skrovište Bin Ladena. Tijekom operacije 'Neptunovo koplje' nosio je posebni oklop za pse, a iz helikoptera se spustio vezan za svojeg trenera.

Cairo je jedini član tima koji je ušao u kuću u Abbottabadu čije je ime poznato javnosti.

Dozer – pas maratonac

Mješanac zlatnog retrivera i pudla Dozer tipični je zaigrani pas i kad je ugledao mnoštvo koje trči pokraj njegove kuće u Fultonu u Marylandu, preskočio je ogradu i dao se u trk. Dozerova potjera trajala je deset kilometara, a završila je na cilju Marylandskog maratona koji je bio održan u dobrotvorne svrhe.

Ostali trkači nisu znali da je Dozer sudjelovao u maratonu bez svog gospodara, pa nitko nije potražio vlasnika da ga obavijesti gdje mu je pas. Dozer se iscrpljen vratio kući sljedećeg dana, a zabrinuti vlasnici su ga odmah odveli veterinaru.

Briljantni Chaser

Nakon što je netko prepoznao Dozera na televiziji, čak su i njegovi gospodari uskoro saznali da je sudjelovao u maratonu, a organizatori događaja u međuvremenu dodijelili su mu posebnu nagradu. Dozer sada ima svoju Facebook stranicu na kojoj je već skupio 21.000 dolara za Greenbaumov centar za rak u sklopu Maryladnskog sveučilišta.

Vjerna babysitterica Lada

Neodgovorna dvadesetdvogodišnja majka Olga iz Saratova u Rusiji zaboravila je svog sina Vladima u parku s rotvajlerom Ladom jer je otišla na piće s prijateljima, a poslije toga kući. Sljedećeg jutra shvatila je da joj sina nema i pretpostavila da ga je netko oteo.

Otac je umjesto da paničari otišao u park, gdje je našao malog Vladima u svojim kolicima, a pokraj njega je stajala od kiše mokra i iscrpljena kuja Lada koja je provela cijelu noć čuvajući svog malog gospodara.

Telefonistica Belle

Kevin Weaver ima dvije stvari koje imaju velik utjecaj na njegov život – dijabetes i bigla po imenu Belle. Belle je specijalan pas treniran da podsjeća svog vlasnika da mora provjeriti na kojoj mu je razini šećer, a navodno može i osjetiti kad Kevinu pada šećer u krvi jednim lizom po gospodarevu nosu.

No Belline specijalne sposobnosti ne staju na medicini. Ovaj specijalan pas prošao je i obuku što treba napraviti u slučaju da mu vlasnik naglo izgubi svijest.

Kevin Weaver pretrpio je lagani napad i onesvijestio se 2006. i nevjerojatna Belle napravila je upravo ono za što je bila trenirana. Okrenula je njegov mobitel i otipkala 911 (broj za hitne slučajeve u SAD-u).

Ratni heroj Dexter

Srećom su i ljudi koji se javljaju na pozive na broj 911 trenirani, pa umjesto da pomisli da mu neki manijak dahće s druge strane telefonske linije, na Kevinova vrata ubrzo je zakucao djelatnik hitne službe. Belle je kasnije dobila nagradu za bežične samaritance VITA za one koji koriste mobitele kako bi spasili nečiji život.

Naravno, Belle je prvi pas koji je dobio tu nagradu.

Hrabri vodič Dorado

Omar Eduardo Rivera je slijepi tehničar za računala koji koristi psa vodiča. Rivera vrlo vjerojatno može zahvaliti što je danas živ svom labradoru Doradu

Na dan napada na World Trade Center, 11. rujna 2001, Rivera ja kao i svi ostali radio na svom radnom mjestu u jednom od dva nebodera. Bio je na 71. katu kad je prvi avion udario zgradu iznad njega.

Riverin pas bio je s njim ispod stola i čim mu je gospodar nanjušio dim i čuo metež na stepeništu, pustio je Dorada s uzice kako bi pas mogao pobjeći. No labrador nije krenuo prema prizemlju čak ni kad mu je gospodar to naredio.

Dorado se spustio uz Riveru niz svih 70 katova. Čak i kad ih je gomila na trenutak razdvojila, pas se uvijek vraćao po svog gospodara.

Oboje su našli svoj put iz nestabilnog nebodera za oko sat vremena – nekoliko minuta prije nego što se srušio.

Briljantni Chaser

Graničarski škotski ovčari poznati su po svojoj inteligenciji. Profesor psihologije John W. Pilley Chaserov je vlasnik i učitelj.

Kad je Chaser stigao u profesorove ruke, već je znao 200 njemačkih riječi za razne stvari. Profesor Pilley odlučio je pokušati naučiti Chasera što više riječi što može.

Danas je osamdesetdvogodišnji Pilley ponosni vlasnik psa koji razumije značenje više od 1.000 riječi, a u međuvremenu je počeo podučavati Chasera glagole i gramatiku.

Ratni heroj Dexter

Dexterovo puno ime je Vojni radni pas Dexter C067, no nakon šest godina u Afganistanu simpatični pas je u penziji. Naime, zbog problema s povrijeđenim kukom trebao je biti uspavan jer je skoro nemoguće udomiti vojnog psa zbog agresivnosti, no njegova trenerica Kathleen Ellison to nije dozvolila.

Kathleen je uspjela naći Dexteru dom kod ratnog veterana Dannyja Scheurera koji je imao iskustva s psima tijekom svoje vojne karijere. Činjenica da će udomiti ratnog heroja sigurnu mu nije smetala.

Dexter je u Afghanistanu jednom našao smetlarski kamion pun eksploziva i tako spasio vjerojatno stotine života. Danas Dexter živi s Dannyjem u Spring Groveu u Illinoisu.