Funtime NEZGODA POD ANESTEZIJOM

Išla popraviti zub pa progovorila stranim naglaskom

Kad je Amerikanka Karen Butler otišla na operaciju zuba dobila je više od natečenih desni - pokupila je izražen strani naglasak, što nije slučajnost ili šala, kod nje se razvilo rijetko stanje koje se naziva sindrom stranog naglaska, koji je obično uzrokovan ozljedom dijela mozga koji kontrolira govor

Butler je rođena u Bloomingtonu, u državi Illinois i preselila je u Oregon kao beba. Nikada nije putovala u Europu ili živjela u stranoj zemlji, ona je Amerikanka, kako sama kaže 'rođenjem i odrastanjem'. No, više ne zvuči tako jer je njezin naglasak sada mješavina engleskog, irskog i možda malo drugih europskih akcenata, prenosi u srijedu tu zanimljivu priču američki javni radio NPR.

Problem je počeo prije godinu i pol, kad je bila stavljena pod anesteziju, a stomatolog joj je izvadio nekoliko zuba. 'Zaspala sam, a kada sam se probudila usta su mi bila upaljena i natečena i smiješno sam govorila', kaže Butler.

Stomatolog je rekao: 'Govorit ćete normalno čim otok splasne.' No, otok je brzo nestao, ali strani akcent nije.

Neurolog Ted Lowenkopf, direktor Centra za moždane udare Providence u Portlandu, dijagnosticirao joj je sindrom stranog naglaska, rijetki neurološki poremećaj.

'To je obično posljedica ozljeda mozga, koja može doći od moždanog udara, traume glave ili drugih bolesti koje mogu oštetiti tkivo mozga, poput multiple skleroze', rekao je Lowenkopf.

Bilo je samo oko stotinu poznatih slučajeva tog sindroma, a o prvome je izviješteno 1940. Najpoznatiji je bio slučaj jedne Norvežanke koju je pogodio šrapnel u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je razvila njemački naglasak i kao rezultat je izopćena iz zajednice.

Ostali slučajevi uključuju Britanku iz Devona koja je razvila kineski naglasak nakon migrene, dok jedna druga Britanka nakon moždanog udara govori s francuskim naglaskom.

Lowenkopf kaže da sindrom stranog akcenta utječe samo na malo područje govora - samo na izgovor i intonaciju. Moždani udari i traume obično izazvaju oštećenja mozga i ostavljaju ljude s daleko većim problemima s govorom, nego što je promjena u naglasku.

Karen Butler je možda pretrpjela mali moždani udar dok je bila pod anestezijom, ali to se neće znati sa sigurnošću bez skeniranja mozga, kazao je Lowenkopf.

U međuvremenu je moguće da Butler vrati svoj američki naglasak kroz intenzivnu terapiju govora, no za razliku od ostalih ljudi s tim sindromom koji su postali depresivni zbog promjene akcenta, ona voli novostečeni naglasak te kaže kako zbog njega više izlazi i da joj pruža dobar povod za razgovor.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više