DOBAR TEK

Najbizarniji sastojci i načini kuhanja

31.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Lako je biti goli šef kuhinje kad su vam svi sastojci u frižideru i kad vam je pećnica već zagrijana, no što kad nemate ništa u kući ili vam je nestalo struje? Odgovore na takva pitanja pružili su mnogi autori bizarnih kuharica poput 'Cjevovoda sudbine' ili 'Post-benzinske kuharice', knjiga koje će vam pomoći dobro se najesti i u najneočekivanijim situacijama

Kuharica jela od iguane

Iguane su vrlo posebni ljubimci, no ako pobjegnu, mogu postati ozbiljan problem za lokalne vrste u susjedstvu.

Autor kuharice Jela od iguaneGeorge M. Cera našao je rješenje za problem koji žitelji Floride imaju zbog odbjeglih iguana – vrlo ukusno rješenje koje uključuje zamke za iguane, tavu i nešto začina.

Kuharica jela od kukaca

Ako ste se ikad pitali kakvog su okusa kukci iz vrta, no zaključili da se ne usudite pripremati male štetočine jer jednostavno ne znate jesu li neki od njih otrovni, onda David George Gordon ima rješenje za vas.

Njegova Kuharica jela od kukaca naučit će vas kako da pripremite čak i škorpiona na najukusniji način. No, pretpostavljamo da su se među ukusnijim receptima ipak našli oni sa skakavcima, termitima i drugim sočnijim bubama. Kao što se kaže - sve treba probati.



Cjevovodi sudbine

Na cesti ste s obitelji i ogladnjeli ste, no ne želite trošiti novac u restoranima brze hrane po putu?

Nema problema – samo zgrabite aluminijsku foliju, škampe, svinjsku mast i južne začine, pa sve stavite na vrući motor. Nakon 90 kilometara vožnje, škampi kuhani u motoru vašeg vozila bit će spremni za jelo.

Autori Cjevovoda sudbine tvrde da je njihova kuharica jedina koja koristi automobilski motor kao ključnu komponentu svojih recepata – i mi im vjerujemo. Sljedeći korak – sir dimljen na auspuhu.

Mini samoposluživanje À la carte

Ako mislite da su recepti koji sadrže 70 posto gotove hrane i 30 posto svježih namirnica totalna glupost, onda ova kuharica možda nije za vas. No, s druge strane, ako mislite da se i od gotovih proizvoda da napraviti nešto ukusno, onda ste spremni za kuharicu Mini-samoposluživanje À la carte

Recepti u kuharici sastoje se od unaprijed napravljenih jela iz samoposluživanja, pa će biti najdraži onima kojima ne smeta hrana s konzervansima koja ima malo više kalorija. Čitatelji će nakon čitanja kuharice moći napraviti ukusan ručak od mesnog doručka, kečapa, hrenovki, ribljih štapića i konzerviranog graha.

Kuhanje s Coolijom

Priznajemo da čovjek koji je dobio ime po cigareti ispunjenoj drogom ne ulijeva povjerenje na području ukusne hrane, no reper Coolio će možda promijeniti tu predrasudu svojom kuharicom u kojoj iznosi neke od najpopularnijih recepata 'iz kvarta' pomiješanih s talijanskom i orijentalnom kuhinjom.

U 'Kuhanju s Coolijom' naći ćete jela po imenu Pasta as a rasta (tjestenina kao rastafarijanac) i Chicken lettuce blunts (Pileća salata otupljuje).

Svoje recepte Coolio također je podijelio i na stranici YouTubea Cookin with Coolio te na svom siteu My damn channel





Kuharica Ratova zvijezda

Nema sumnje da je prva stvar koja vam padne na pamet kad pomislite na znanstvenofantastični serijal Ratovi zvijezda odlična hrana koja se pojavljuje kroz svih šest filmova. Naravno, šalimo se jer u cijelom serijalu ono malo hrane koja se pojavljuje ne izgleda pretjerano kuhano, a zapravo ni jestivo.

No, bez obzira na nedostatak ičega što izgleda približno slično normalnoj hrani, 'Kuharica Ratova zvijezda' bila je toliko popularna da su autori odlučili napisati i drugu kuharicu koja je koncentrirana na novija tri filma u čuvenoj heksalogiji.

Recepti u novijoj kuharici su Darthov slad i Amidalina pletenica, no kao i u slučaju filmova vjerojatno je bolje držati se originala.

Kuharica Zvjezdanih staza

Gdje god da su Ratovi zvijezda, ni Zvjezdane staze ne zaostaju daleko za njima. Drugi najpoznatiji znanstvenofantastični serijal također je dobio svoju kuharicu koja će možda napokon riješiti vječno pitanje mogu li ljudi, Vulkanci, Klingonci i Romulanci sjesti i uživati u zajedničkom obroku.

Za razliku od 'Kuharice Ratova zvijezda', 'Zvjezdane staze' stvarno imaju velik broj jela koja su se pojavila u pet serija i 11 filmova, pa pravi ljubitelji te franšize imaju 'stvarniji' razlog za kupnju 'Kuharice Zvjezdanih staza'. Među receptima koje će čitatelji ove kuharice moći sami pokušati pretvoriti u dnevne obroke čudnih imena su Klingonška krvna pita i Pluća bregita

Post-benzinska kuharica i upute za preživljavanje

U postapokaliptičnom svijetu razorenom nekom sveobuhvatnom katastrofom poput udara asteroida prva misao neće vam biti ukusnost hrane koju jedete, već imate li što za jelo, no jednom kad postanete vođa mutanata ili bande razbojnika moći ćete se posvetiti takvim trivijalnostima kao što je okus i izgled obroka.

Dakle, sigurni ste da se nećete razboljeti od namirnica koje ste skupili i vrijeme je da skuhate nešto što je ukusno i zdravo. To je trenutak kad će vam biti stvarno drago da ste potrošili onih stotinjak kuna na 'Post-benzinsku kuharicu' koja vam je do sad služila kao jastuk na uzbudljivim putovanjima pustinjom svijeta razorenog nuklearnom ili drugom katastrofom.

Nezačepljeni gurman

Većina Amerikanaca ne unosi u svoje tijelo dovoljno vlaknaste hrane, što negativno djeluje na njihov probavni sustav. No, bez obzira na tu poražavajuću činjenicu, teško da će prosječni čitatelj htjeti razmišljati o svojoj stolici dok kuha.

To je vjerojatno i razlog zašto Nezačepljeni gurman nije među najpopularnijim popisima recepata. Ne pomaže ni to što joj rubove stranica krase ilustracije toaletnog papira.

Kolači od mekinja jednostavno nisu dobar način da se nekog motivira da poveća unos vlaknaste hrane u svoje tijelo.