PREDBOŽIĆNA HAJKA

Opat optužio Disneyja da kvari djecu

30.11.2008 u 12:08

Bionic
Reading

Jedan od glavnih katoličkih opata u Sussexu u Engleskoj oštro je napao Disneyja tvrdeći da kvari djecu i potiče pohlepu

Christopher Jamison, benediktinski redovnik i opat samostana u Zapadnom Sussexu, optužio je korporaciju da iskorištava duhovnost kako bi prodala proizvode, a Disneyland pretvorila u moderno hodočašće. Smeta mu što se pretvaraju da imaju priče s moralnim porukama, ali zapravo su doprinijeli stvaranju kulture koja se bazira na materijalizmu.

Opat, koji je sudjelovao u BBC-jevoj hit seriji 'The Monastery', upozorio je da društvo gubi dušu zbog porasta konzumerizma i gubitka vjere. Nije mu drago što su ljudi postali opsjednuti poslom, seksom i uživanjem u hrani, a zanemaruju bit sreće, te je kritizirao korporacije i industriju što profitira promovirajući pogrešne vrijednosti.

Na Disneyja se posebno okomio jer ga smatra klasičnim primjerom prodavanja konzumerizma kao alternative pronalaženju sreće u tradicionalnim moralnim vrijednostima. Premda priznaje da mnoge Disneyjeve priče imaju suvislu moralnu poruku ističući pobjedu dobra nad zlim, zamjera im što potiču pohlepu za suvenirima i predmetima iz crtića.

The Walt Disney Company su osnovali braća Walt and Roy Disney 1923. godine i jedna od najvećih kompanija za zabavu na svijetu. U njihovom je vlasništvu 11 tematskih parkova i nekoliko televizijskih mreža, dok su njihovi studiji u Hollywoodu producirali više od 200 filmova.