Zlokoban dan

Zašto se plašimo petka 13.

13.05.2011 u 09:16

Bionic
Reading

Danas je petak 13! Za praznovjerne ljude to je katastrofičan dan. A zapravo se radi o kraljevskoj simbiozi dvaju kobnim simbola. Zar nije pomalo smiješno kada se na pragu trećeg tisućljeća panično bojimo kad trinaesti u mjesecu padne u petak, što često rezultira time da se tog dana dogodi 30 posto više prometnih nesreća nego na bilo koji drugi petak - zbog nervoze

Broj 13 univerzalni je nosilac loše sreće. U mnogim hotelima ne postoje sobe s tim brojem. Pretpostavlja se da njegov loš rejting zahvaljuje činjenici da je na posljednjoj Kristovoj večeri na kojoj je izdan, za stolom upravo bilo 13 osoba.

Petak se 'zacrnio' (prema biblijskim predaji) jer je Eva tog dana zavela Adama, nakon čega je slijedio izgon iz raja i početak ljudskih nevolja. U germanskoj kulturi petak se smatra danom plodnosti i prema tom vjerovanju u petak ljudima sve ide najbolje, sretna su djeca rođena u ovaj dan, žetva koja započinje u petak donosi bogat urod.

Kršćani nisu baš blagonakloni ovome danu, dapače smatrali su ga najkobnijim danom u tjednu, zbog Kristova stradanja. Zato se savjetuje da se tog dana ne kreće na putovanja, ne mijenja stan ni radni odnos, ne započinju dijetni programi niti poduzima išta važno.

Pranje rublja u petak imat će navodno za posljedicu poplavu, a tko peče kruh u petak, doživjet će oskudicu. Zavijanje mačaka u noći na petak naglašava svađu, a kakvo je vrijeme u petak, osobito oko podne, takvo će navodno biti i u nedjelju.

Stara izreka glasi: tko je rođen u petak bit će prezren među ljudima, nosit će vraga u srcu, bit će lopov. U Engleskoj i SAD petak nazivaju i 'danom obješenih' zbog običaja da se kriminalci vješaju petkom.

Postoji još samo jedan dan koji je nesretniji od petka - to je petak 13!

Danas, ipak ne zaboravite prste vezati u čvor pri susretu s časnom sestrom, pljunuti nekoliko puta kad vidite crnu mačku ili prebaciti vjenčani prsten na srednji prst lijeve ruke. Tko zna, možda ipak pomaže!