Funtime DRAMA PREŽIVLJAVANJA

Kontroverzni tematski park - sovjetski bunker

  • Autor: A. S.
  • 19.11.2008 16:04:32
  • 17.11.2008 10:00:00

Kako bi sovjetski bunker star gotovo 30 godina sačuvala od propadanja, skupina kazalištaraca u Litvi ga je preuredila i u sklopu toga pokrenula projekt u kojem može sudjelovati svatko tko ima dvjestotinjak dolara viška i želju povratka u sovjetsku 1984. go

Kad su se suočili s pitanjem što učiniti s bivšim sovjetskim bunkerom blizu glavnog grada Litve, Vilniusa, poduzetna je skupina Litvanaca shvatila da je neke stvari bolje ne dirati. Dobrodošli u 1984: Išgyvenimo Drama, dramu preživljavanja u sovjetskom bunkeru.

Izgrađen 1980. godine, dok je Litva još bila dio SSSR-a, bunker je služio kao lokacija televizijskog odašiljača i kao sigurni položaj sovjetskoj vojsci. Područje obuhvaća 4.000 kubnih metara i nalazi se pet metara pod zemljom.


Umjesto da pusti bunker da potpuno propadne, lokalna kazališna grupa s redateljicom Rutom Vanagaite se potrudila da se ne zaborave zla koja je nanijela komunistička prošlost.

Išgyvenimo Drama je projekt pokrenut početkom 2008. godine uz mnoge kontroverze. Turisti moraju platiti 220 američkih dolara žele li se vratiti u 1984. godinu i na dva i pol sata postati sovjetski državljani.

Na ulazu sve stvari koje imaju sa sobom, uključujući novac, fotoaparate, mobitele, predaju čuvarima, presvlače se u pohabane sovjetske kapute i predaju stručnom vodstvu. U bunkeru gledaju televizijski program koji se vrtio 1984. godine, nose gas maske, pod prisilom uče sovjetsku himnu, jedu tipičnu sovjetsku hranu te čak prolaze ispitivanja i medicinske preglede nekad tipične za koncentracijske logore.

Premda zvuči zabavno, sovjetski bunker nije za one slaboga srca. Naime, svi glumci angažirani na projektu nekad su bili sovjetski vojnici i neki od njih su sudjelovali u autentičnim zloglasnim ispitivanjima. Naravno, postoje i opcije posebno smišljene za školske posjete koje su prilagođene uzrastu.

Prije nego što se vrate u stvaran svijet, posjetitelji dobivaju čašicu votke, a zatim odlaze barem djelomično upoznavši život pod sovjetskom okupacijom.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više