Najneobičnija životinjska prijateljstva

Najneobičnija životinjska prijateljstva

03.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Možda je jedini video popularniji od male slatke mačkice na YouTubeu, mala slatka mačkica koju nježno gladi golemi gorila. Ili, umjesto psa, pas kojeg surlom gladi slon. Ovo su neke od najnevjerojatnijih priča o prijateljstvima između različitih životinjskih vrsta

Tarra i Bella

Tarra i Bella – zauvijek najbolje prijateljice. I to ne bi bilo ništa čudno da Tarra nije četiri tone teška azijska slonica, a Bella pas srednje veličine nepoznatog porijekla. Nekog racionalnog objašnjenja za njihovo prijateljstvo i nema. Najbolje prijateljice su se susrele u utočištu za slonove u Tennesseeju gdje je Bella zalutala kao i mnogi psi iz okolice, i ostala. Tarra i Bella već godinama zajedno jedu, spavaju, igraju se, sve vrijeme provode zajedno. No, donedavno nitko nije bio svjestan o kako snažnom prijateljstvu se zapravo radi.

Bella je ozlijedila kralježnicu i zbog toga je tri tjedna morala provesti u kući na oporavku jer se nije mogla ni pomaknuti, a kamoli hodati. Čitava tri tjedna Tarra je provela na ogradi budna, gledajući kuću. Nije marila ni za park, ni za šumu okolo, samo je stajala na rubu ograde i čekala da joj prijateljica ozdravi. Kad su shvatili što se zbiva, čuvari nisu imali izbora nego na rukama donijeti Bellu da vidi svoju prijateljicu. Izljevi sreće obje prijateljice bili su nevjerojatni. I tako su svakodnevno čuvari dovodili Bellu Tarri dok se na koncu nije oporavila da može sama pozdraviti svoju prijateljicu. Bella danas Tarri čak dopušta da je gladi po trbuhu surlom i nogom.

Tarra i Bella

Suryia i Roscoe

Suryia je orangutanica koja voli odlaziti u šetnje sa slonom i čuvarom zoološkog vrta pri Institutu za ugrožene životinje u Južnoj Karolini, gdje boravi. Za vrijeme jedne takve šetnje primijetili su da pored puta leži prilično ofucan i iscrpljen lovački pas. Suryia je istog trena skočila sa slona i prišla psu te ga obgrlila rukama kao starog prijatelja kojeg godinama nije vidjela. Čuvar nije imao izbora nego nahraniti i povesti psa sa sobom. Roscoe je sad dio životinjske obitelji i najbolji Suryin prijatelj.

Oboje su zaigrani pa dane uglavnom provode natežući se, grickajući jedno drugo, skačući i divljajući. Dakako, odonda uvijek idu u šetnju zajedno sa slonom pa se sve tri životinje kupaju i glupiraju.

Suryia i Roscoe

Owen i Mzee

Premda ni nilski konji ni kornjače nisu pretjerano druželjubive prirode, beba nilskog konja Owen i 130 godina stara kornjača Mzee postali su bliski prijatelji nakon što je Owen 2004. u cunamiju, koji je pogodio Indoneziju i okolne zemlje, ostao siroče. Odmah je prebačen u park za divlje životinje u Mombasi u Keniji gdje je već živjela Mzee (njezino ime na svahiliju znači 'star čovjek').

Kao i svaka beba, Owen je čeznuo za pažnjom i iz nekog se razloga namjerio na golemu kornjaču. U to su vrijeme bili otprilike iste veličine. Owen je neprestano hodao za Mzee, gurkao je, pokušavao se družiti s njom, no ona baš nije trzala. Nakon upornog dodijavanja je popustila i prihvatila prijateljstvo. Otad su bili nerazdvojni. Parkom su hodali uvijek jedan iza drugog, pa ako bi ovaj prvi zastao, drugi bi ga pogurnuo u stražnjicu podsjetivši ga da nastavi hodati.

No, koliko god zanimljivo bilo, ovom je prijateljstvu morao doći kraj. Naime, nilski konji su nakon slonova najveće kopnene životinje zbog čega im je vrlo teško odrediti težinu u divljini. U prosjeku odrasli mužjaci teže između tone i pol i dvije tone i mogu biti izrazito agresivni. Zato su čuvari parka odlučili odvojiti Owena od Mzee kad se počeo zastrašujuće širiti. No, upoznali su ga sa ženkom njegove vrste, Cleo, s kojom se i danas Owen ugodno druži.

Moses i Cassie

Zaboravite Sylvestera i Tweetyja, upoznajte Mosesa i Cassie. Ovo prijateljstvo između vrane i mačke opstaje već nekoliko godina. Naime, Cassie je bila mala mačkica kad je zalutala u dvorište obitelji Collito u Massachusettsu. No, kad su je supružnici Ann i Wally otkrili, ona je već imala svog zaštitnika – vranu Moses. Collitovi su prihvatili obje životinje koje uglavnom borave u dvorištu njihove kuće, osim kad Moses odlazi protegnuti krila.

Kako bi zabilježili ovo neobično prijateljstvo, Ann i Wally su snimali Mosesa i Cassie u periodu od osam mjeseci te shvatili da, unatoč tome što je maca narasla i ojačala, vrana je i dalje pokušava hraniti crvima, vodi je do vode kad osjeti da je žedna i, naravno, neprestano se igra s njom. Koliko im to različitost dopušta.

Moses i Cassie



Koko i All Ball

Među svim ovim neobičnim prijateljstvima mora postojati i jedno koje nema tako sretan kraj. Možete li zamisliti golemu ženku gorile kako u naručje nježno prima malu mačkicu? E, takva je Koko, najpoznatija gorila na svijetu koja će ove godine napuniti 40 godina, a ono po čemu je zaista posebna jest činjenica da je naučila više od tisuću znakova na jeziku gluhonijemih i da prepoznaje više od 2.000 izgovorenih riječi. Također je posebna po tome što obožava mačke.

Koko je sama 1984. u Woodsideu, Kaliforniji, gdje je živjela, zatražila kućnog ljubimca mačku. Čuvari su joj ispunili želju i donijeli malu mačkicu koju je sama nazvala All Ball jer joj se činilo da nalikuje loptici. Koko je obožavala All Balla koji je gotovo sve vrijeme provodila s njom u kavezu. Igrale su se i mazile satima.

No, u prosincu iste godine All Ball je uspjela pobjeći iz kaveza i nastradala je u prometnoj nesreći. Kad joj je psihologinja Francine Patterson, koja ju je godinama i učila znakovni jezik, saopćila da All Ball više nema, Koko je rukama pokazala riječi 'loše, žalosna, loše' i 'neću, plačem, žalosna'. Već sljedeće godine Koko se oporavila i odabrala dvije nove mačkice kao kućne ljubimce.

Koko i All Ball