CENZURA NAPADA

Kinezi zabranili putovanje kroz vrijeme na filmu

18.04.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Kineska je vlada, zbog nepoštovanja iskazanog prema povijesti, odlučila putem Državne administracije radija, filma i televizije (SARFT) zabraniti filmske uratke koji sadrže putovanje vremenom. Kritičari nove odluke kažu kako se radi o samo još jednom napadu cenzora na one koji se ne slažu s njima

Kineska državna administracija radija, filma i televizije (SARFT) izdala je upozorenje u kojem zabranjuje korištenje putovanja kroz vrijeme u ta tri medija. Objašnjenje za ovu bizarnu zabranu je navodno nepoštovanje iskazano prema povijesti.

Kineskim vlastima ovo nije prva neobična cenzura. Poznati su i prijašnji primjeri u kojima su zabranjene i druge emisije koje 'nisu dobre' za javnost.

Predstavnici SARFT-a kažu kako putovanje kroz vrijeme promovira 'nedostatak pozitivnih misli i značenja te se bavi umjetnim i izmišljenim radnjama'. Njihovo 'upozorenje' koje je zapravo ozbiljna zabrana onemogućit će Kinezima gledanje većine serijala 'Zvjezdane staze', sve filmove serijala 'Povratak u budućnost' te mnoga druga filmska i televizijska ostvarenja.

Upozorenje SARFT-a također nalaže producentskim kućama da izbjegavaju emisije 'loše za javnost' te kritizira filmove u kojima ima putovanja kroz vrijeme kao 'usputno izmišljene mitove koji imaju čudovišne i bizarne radnje te se koriste apsurdnim taktikama, a ne prežu ni od promoviranja praznovjerja, fatalizma, reinkarnacije itd'.

SARFT je izdao svoje 'upozorenje' nakon što je poručio svim šefovima producentskih kuća da prestanu kopirati zapadne proizvode te da se okrenu dobrim i kvalitetnim kineskim emisijama. Posljedica SARFT-ova upozorenja je da je desetak emisija već u procesu izmjene, a nekoliko ih je obustavljeno.

Profesor Nie Wei sa Šangajskog sveučilišta kaže kako producenti već mijenjaju svoje scenarije. Iako se radi o upozorenju, profesor Wei dodaje, svi znaju da je u pitanju ozbiljna zabrana.

'Neka filmska i televizijska ostvarenja koja koriste putovanja kroz vrrijeme nesumnjivo jesu slabe kvalitete i možda čak neodgovorno prikazuju povijest, no pitanje ima li u nekoj drami vremenskih putnika ili nema ne bi trebalo utjecati ako je u pitanju kvalitetno djelo', zaključio je profesor Wei.