NLO IZNAD PISTE?

Misteriozna letjelica zatvorila aerodrom u Oslu

30.03.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Premda je vrijeme bilo sunčano, nebo bez oblaka, pista čista od snijega i leda, zračni promet u Oslu nije tekao glatko. Zbog misteriozne letjelice, u proljetno poslijepodne prošli tjedan, sva slijetanja i uzlijetanja bila su zaustavljena dva sata

Budući da službenog objašnjenja još nema, jedino se logično nameće da je u petak 25. ožujka zračni je promet na aerodromu Gardermoen u Oslu gotovo dva sata bio stopiran. Naime, u zračnom prostoru na visini od 2.400 metara kružila je neidentificirana letjelica koja je, prema riječima očevidaca, nalikovala bezmotornom zmaju ili jedrilici.

Zahvaljujući ovom misteriju, oko 15.000 putnika moralo je promijeniti planove jer su im letovi bili usmjereni na druge aerodrome, a neki su dva sata čekali da avion poleti.

Glasnogovornik Scandinavian Airlines (SAS), Knut Morten Johansen, rekao je za Norwegian Broadcasting da je zastoj kompaniju stajao milijune jer je utjecao na toliko letova i putnika. Upravo je pilot te aviokompanije prvi primijetio letjelicu na visini predviđenoj za slijetanje. Prvo mu se činilo da se radi o bezmotornom zmaju, ali je kasnije u izjavama spominjao jedrilicu. Kako bilo, radiovezom nisu mogli uspostaviti kontakt s neidentificiranom letjelicom.

Glasnogovornik zračne luke Jo Kobro rekao je da je letjelica kružila nebom više od sat vremena. No ni SAS niti policija nisu uspjeli odgonetnuti kakva je to letjelica uzrokovala tolike probleme. Službenici s aerodroma zivkali su okolo letačke klubove, ali i njihovi su članovi bili jednako iznenađeni kao i oni.

Na koncu je izdano priopćenje da se radi o jedrilici, a policija je požalila što nije poslala helikopter da istjera uljeza iz zabranjenog zračnog prostora.