TEŽAK, ALI SJAJAN

Kombi prekrio sa 5.000 mjedenih predmeta

21.03.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Nevjerojatni kamionet pokojnog servisera usisavača Ernieja Steingolda još uvijek je u voznom stanju i u upotrebi. Njegovo kumče Hunter Mann naslijedio ga je i otad ga održava te povremeno izađe s njim na cestu. Ovaj kombi-umjetničko djelo prekriven je mjedenim predmetima

Mjedeni kombi je nastajao postepeno tijekom 22 godine zahvaljujući strpljenju i ljubavi pokojnog servisera usisavača Ernieja Steingolda. Radi se o kamionetu prekrivenom mesinganim predmetima, poznatom i pod imenom 'kalifornijski fantastični kombi'.

Trenutni vlasnik umjetničkog djela na četiri kotača je Hunter Mann, kumče Ernieja Steingolda, koji ga je naslijedio 1998. kad je tvorac kombija preminuo. Mann kaže kako je na kamionetu trenutno oko 5.000 mjedenih predmeta, pa je vozilo zbog toga teško oko pet tona.

Ernie Steingold jednog je dana došao na ideju staviti tri mjedena slona na haubu kombija i to mu se toliko svidjelo da je nastavio dodavati predmete. Nakon još nekoliko mesinganih predmeta zaključio je da bi mogao prekriti cijelo vozilo mjedenim kovanicama - što je potom i učinio. Na kombiju trenutno ima oko 15.000 dolara u kovanicama.

Mann kaže kako zbog težine mora mijenjati sve četiri gume nakon svakih šest i pol tisuća kilometara koje kombi prijeđe. Manna često zaustavlja policija, pa mora odgovarati na pitanja o vozilu, no to mu nikad nije bilo teško.

Kad vozilo nije na turneji, Hunter Mann ga ostavlja u muzeju automobila ArtCar World u Douglasu u Arizoni. Ovaj jedinstveni kombi trenutno je procijenjen na 350.000 dolara.