Funtime VESELI ZNANSTVENICI

Iz helikoptera ispustili 20.000 loptica hopsica

  • Autor: tportal.hr
  • 21.3.2011 9:57:49
  • 21.3.2011 9:00:00

Znanstvenici koji su se ove godine skupili u Utahu u SAD-u za Geek week - tjedan dana raznih zabavnih znanstvenih aktivnosti - iz helikoptera su ispustili 20.000 loptica hopsica kako bi vidjeli kakav bi učinak imala kiša elektrona na NASA-in novi svemirski teleskop James Webb

Svi se sjećamo gumenih loptica koje visoko odskaču kad ih se ispusti na tlo. Neki ih još možda i imaju, neki više nemaju, no svi ih volimo.

Državno sveučilište Utaha u sklopu Geek weeka - jednotjedne manifestacije u kojoj studenti fakulteta znanstvenog smjera demonstriraju razne zabavne znanstvene eksperimente i zabavljaju posjetitelje raznim drugim zanimljivostima - ove je godine organiziralo ispuštanje 20.000 gumenih loptica iz helikoptera kao vrlo zoran prikaz kako izgleda kiša elektrona koji udaraju u neku svemirsku letjelicu. Mladi i stari znanstvenici na duhovit način nadaju se prikazati kako će svemirsko nevrijeme utjecati na novi NASA-in svemirski teleskop James Webb.

'Iako je lud i nevjerojatan, još uvijek se radi o znanstvenom eksperimentu. Pokušavamo vidjeti kakav će učinak imati svemirsko nevrijeme na satelite', rekao je jedan od organizatora, Michael Stewart.

Iznad mjesta udara svih 20.000 loptica nalazila se ploča koja je predstavljala štit koji brani satelite od zračenja. Zahvaljujući svom zabavnom znanstvenom eksperimentu studenti će nakon brojanja znati koliko loptica je ostalo zaglavljeno između tla i ploče, što je bitno jer te loptice predstavljaju zarobljene elektrone koji često izazivaju kvarove na satelitima.

Svi oni koji imaju potpuno povjerenje u moderni dizajn satelita i ostalih svemirskih objekata jednostavno su uživali u kiši od 20.000 šarenih gumenih loptica koje su pale iz helikoptera i zatim još dugo poskakivale. Posjetitelji koji su kupili šalice i stavili ih na mjesto padanja loptica ne samo da su smjeli zadržati lopticu ako je pala u šalicu, već su dobili i novčanu nagradu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više