NIKAD NIJE PRERANO

Rumunjka u 23. postala najmlađa baka na svijetu

08.03.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Romkinja iz Rumunjske postala je najmlađa baka na svijetu sa samo 23 godine, a njezina 11-godišnja kćer školsku klupu zamijenila je majčinstvom

Rifca Stanescu iz rumunjskog sela Investi rodila je svoju kćer Mariju kad je imala samo 13 godina. Unatoč majčinim molbama da ostane u školi, Maria je rodila sina Iona u 11. godini

Rifca, danas 25-godišnja baka, za britanski je Sun rekla: 'Sretna sam što sam baka, ali imala sam druge želje za Mariju, kao i za sebe zapravo. Ion je divan dečko i već je zaručen za curicu koja ima osam godina. Uvijek je dobro imati sinove, mislim da ne moraju toliko podnositi koliko djevojčice.'

Rođena 1985. godine, Rifca je, unatoč protivljenju obitelji, iz prkosa pobjegla s prodavačem nakita Ionelom Stanescuom kad joj je bilo 11, a njemu 13. Godinu dana kasnije su se vjenčali, a Rifca je već nosila Mariju, prenosi Daily Mail.

'Htjela sam se udati za njega, a nakon što smo proveli noć zajedno više nas nitko, naravno, nije mogao rastaviti. Bila sam obećana drugom dečku kad sam navršila dvije godine, ali to nije bilo ono što sam htjela', rekla je mlada Romkinja.

U romskoj je kulturi nevinost vrlo cijenjena pa se djevojke udaju vrlo mlade kako bi njihovi muževi bili sigurni da su djevice i kako bi žena u bak donijela doba miraz. Ako djevojka izgubi nevinost, brak se otkazuje.

'Prije moje udaje jako smo se svađali kod kuće. Moj otac je jedanput čak napao mog muža nožem. Tražio je da mu plati 500.000 leija (880.000 kuna) kompenzacije. Obitelj me jednom čak otela i odvela natrag kući, ali nakon tri dana sam opet pobjegla da bih mogla biti s Ionelom', ispričala je Rifca. Nakon Marijina rođenja Ionelova je obitelj platila Rifcinom ocu i problem je riješen.

Premda je molila Mariju da nastavi sa školovanjem, kći je odlučila poći majčinim stopama i udati se. U roku od šest mjeseci ostala je trudna s Ionom. 'Nisam pokušavala spriječiti kćer da se uda jer je to tradicija, to je normalno', rekla je Rifca.