IZ RUSIJE S LJUBAVLJU

Umjetnici ljubili policiju po moskovskim ulicama

04.03.2011 u 14:30

Bionic
Reading

U znak protesta protiv novog ruskog zakona o policiji koji onemogućava predstavnicima zakona da komentiraju ili citiraju svoje nadređene te iskazivanje vlastitog mišljenja u javnosti, grupa ruskih umjetnika po imenu Voina (Rat) ljubila je policajke i policajce u Moskvi

Grupa ruskih performera aktivnih zadnje tri i pol godine u znak protesta protiv toga ljubila je moskovske predstavnike zakona oba spola. Moto najnovije kampanje pod imenom 'Krhotine poljubaca' je - 'Izađite na ulice i zgrabite policajce'.

Naravno, moskovska policija nije oduševljena tim projektom i uglavnom se odupire ljubljenju. Ženski predstavnici zakona posebno loše reagiraju te uglavnom psuju, a neki su čak pribjegli nasilju.

Ova navala na rusku policiju traje već dva mjeseca, a Voina je unaprijed odabrala nekoliko stotina predstavnika zakona koje će ljubiti. Vođe grupe Leonid Nikolajev i Oleg Vorotnikov nedavno su pušteni iz zatvora uz jamčevinu, a u pritvoru su se našli zbog navodnog antikorupcijskog protesta. Među poznatima koji su ih podržali našao se i čuveni Banksy koji je odučio skupljati novčana sredstva za oslobođenje umjetnika.

Voina je najpoznatija po svom crtežu ogromnog penisa na pokretnom mostu u Sankt Peterburgu koji je svaki put kad se most dignuo bio vidljiv i iz glavne zgrade FSB-a (Federalna agencija za sigurnost Ruske Federacije).