UMJETNIČKA ILUZIJA

Fascinantni pejzaži na golom tijelu

01.03.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Premda biste na prvi pogled ove fotografije mogli zamijeniti za obične pejzaže, ako bolje pogledate, uočit ćete nepravilnosti, dlačice i nabranu kožu jer zapravo se radi o neobičnim instalacijama minijaturnih figurica na golim modelima

Umjetnik Allan Teger (68) koristi gole modele koje pokriva minijaturnim figuricama kako bi stvorio zanimljive iluzije. Projekt Bodyscapes (kombinacija engleske riječi za tijelo, body, i pejzaž, landscape) osmislio je kao provokaciju ljudske percepcije i da bi pokazao da istovremeno može postojati više realnosti.

Jedna fotografija prikazuje grupu kupača koji se taman spremaju skočiti u pupak pun vode, dok na drugoj ribič peca u istoj rupi. Na nekim fotografijama akrobati izvode kojekakve podviga na površini stražnjice, a na nekima se skijaši spremaju uzeti zalet niz gole grudi.

Maštovite svakodnevne situacije Teger je postavio na posve drukčiju platformu iskoristivši kojekakve likove, od sportaša i slučajnih prolaznika do kauboja, glazbenika i konja u galopu.

Teger je, prenosi Daily Mail, rekao da je na ideju došao kao predavač psihologije na Sveučilištu Pennsylvania. 'Radi se o percepciji stvarnosti. Konkretno, htio sam pokazati da istovremeno može postojati nekoliko realnosti. Namjera mi je bila stvoriti slike koje će se na prvi pogled doživjeti kao pejzaži, da bi se tek nakon pomnijeg gledanja otkrilo da se radi o golim tijelima. Mjesecima sam smišljao koncept, no koristio sam samo stare metode, bez trikova, računala i dvostrukih fotografija. Danas kad je umjetnost vrlo često rezultat računalne manipulacije, nadam se da će ljudi znati cijeniti i prepoznati moj rad kao drukčiji', rekao je Teger.