JOŠ ZRAK I GOTOVO

Najbizarniji porezi za koje niste čuli

03.02.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Države vole naplaćivati svojim građanima poreze na što god mogu, sve dok se umiju dosjetiti iole normalnog objašnjenja za to. No što je s porezima koji jednostavno nemaju nikakvo razumno objašnjenje - naprimjer porez na nezakonitu prodaju droge ili porez na vračanje

Dobra stara vremena

Iako je prvi primjer iz 18. stoljeća, moramo početi njime jer je daleko najzabavniji. Nekadašnji popisi stanovništva brojali su se u dušama, pa je tako glavarina bila poznata kao porez na dušu.

No budući da je u 18. stoljeću već postojao određen broj ateista, da bi se porez svima jednako naplatio, uveden je i porez na religijsko neslaganje. Kad smo kod toga, car Petar Veliki uveo je poreze na sve i svašta, pa tako carska Rusija 18. stoljeća ima porez na čizme, šešire, brade, podrume, dimnjake, hranu, odjeću, rođenja, vjenčanja i sprovode.

Porez na puštanje vode

Prije šest godina u Marylandu u SAD-u počele su veće akcije u lokalnom zakonodavstvu kako bi se zaštitio zaljev Cheapsake Bay i sve vode koje se u njega ulijevaju. To su lokalni zakonodavci riješili tako da su uveli porez na puštanje vode u zahodu.

Novi porez od kojeg je novac išao u plemenite svrhe održavanja kanalizacijskog sustava kako bi se izbjeglo pupanje algi te smanjilo odumiranje morskog i riječnog života zbog ispuštanja dušika postrojenja za pročišćavanje vode građanima je naplaćivan zajedno s ostalim računima za vodu. Iako je ovaj zakon dobio bizarno ime, nije među potpuno besmislenim zakonima kao sljedeći.

Porez na vračanje

Ovaj porez je možda nekima i poznat jer je vrlo nov. Uveden je tek početkom ove godine i već smo ga spominjali

Rumunjska je u recesiji kao i mnoge druge zemlje, pa je jedan od načina borbe protiv ekonomskih problema porez na zanimanja koja to zapravo nisu. Među tim zanimanjima našli su se i razni proricatelji sudbine i vračare

Sada, baš kao i svi ostali samozaposleni ljudi, i gatare moraju plaćati 16 posto poreza na dohodak te početi pridonositi socijalnom i mirovinskom programu. Mnogi od njih negoduju zbog ovog poteza rumunjske vlade, no trebali su se pripremiti na to s obzirom da im je posao vidjeti budućnost.

Jedva čekam povrat poreza
Porez na ilegalnu prodaju droge

Kad su 2005. zakonodavci Tennesseeja uvodili ovaj porez, mogli su ga odmah preimenovati u porez na kriminal, no možda je najsmješnije što su 2006. uspjeli naplatiti preko milijun i pol dolara. Porez na ilegalnu prodaju droge plaća se po gramu prodane supstance (3,50 dolara po gramu marihuane, 50 dolara za gram kokaina, te 200 dolara po prodanom gramu metamfetamina), a potpuno je dobrovoljan i anoniman.

Oni koji su platili porez na svoju protuzakonitu prodaju droge dobili su specijalni pečat koji dokazuje da su obavili svoju građansku dužnost.

Porez na topli zrak

Prošle godine u Kanzasu raspravljalo se o porezu na topli zrak. Iako se šalimo u vezi s imenom, raspravljalo se je li moguće naplatiti porez na vožnje balonom.

Naime, Kanzas ima zakon po kojem može naplatiti porez na svako mjesto koje prodaje zabavu i rekreacijske usluge. Kako nema sumnje da se ljudi zabavljaju tijekom leta balonom, jedino neriješeno pitanje u tom trenu ticalo se toga da država ne može naplaćivati porez na zračni transport, pa se moralo odlučiti potpada li vožnja balonom pod taj zakon.

Na kraju je odlučeno da su vožnje balonom zapravo prijevoz putnika i kao takvi ne mogu biti oporezovani. No vlasnici čiji baloni samo stoje vezani za tlo još uvijek moraju platiti porez.