Funtime DLAKAVI METEOROLOG

Svizac Phil predviđa rano proljeće

  • Autor: tportal.hr
  • 2.2.2011 17:15:51
  • 2.2.2011 14:38:53

Zaboravite znanost, zaboravite zdravi razum! Svizac nikad ne bi lagao, poslušajte njega. Pa, ako je vjerovati sviscu Philu iz Punxsutawneyja u Pennsylvaniji, proljeće je pred vratima

Još od 1886. stanovnici Punxsutawneyja u Pennsylvaniji okupljaju se 2. veljače kako bi od svisca Phila čuli hoće li zima trajati još šest tjedana ili će nastupiti toplo vrijeme. Kao i svake godine, u zoru ljudi iz cijelog SAD-a i gotovo svi stanovnici gradića Punxsutawneyja s veseljem su dočekali dlakavog glodavca koji je prisutnima otkrio kakvo ih vrijeme čeka.

Svizac Phil ove godine predviđa rano proljeće i zatopljenje.

Nakon svog pojavljivanja, svizac Phil za kojeg čuvari kažu da ima 125 godina i da tajna njegove dugovječnosti leži u braku s ženskim sviscem Phyllis, te puno punča, povukao se natrag u privatnost svog doma.

Tradiciju Dana svisca u SAD su donijeli njemački kolonisti koji su u početku na Svijećnicu (kršćanski blagdan koji se slavi 2. veljače) čekali jutro da vide hoće li biti sunčano. S vremenom su Amerikanci preoblikovali tu tradiciju u novo vjerovanje da će zima trajati još šest tjedana ako svizac Phil vidi svoju sjenu na jutro 40 dana poslije Božića.

Ove godine svizac nije bio te sreće, nije vidio svoju sjenu, što znači da uskoro možemo očekivati zatopljenje!

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više