Funtime ATRAKCIJA ZOO-a

Gorila Ambam šeće na dvije noge kao čovjek

  • Autor: tportal.hr
  • 28.1.2011 13:34:39
  • 28.1.2011 11:30:00

U pokrajini Kent u Velikoj Britaniji mužjak gorile Ambam, koji je dobio ime po malom mjestu u Kamerunu, postao je zvijezda svjetskih razmjera kad se uspravio i prošetao zoološkim vrtom. Snimila ga je znanstvenica Johanna Watson koja proučava kretanje velikih primata

Sigurni smo da bi Charlton Heston, da je živ, očistio i podmazao svoje puške u pripremi za neizbježan rat protiv primata, no dok Zemlja još nije 'planet majmuna', možemo se diviti gorili Ambamu koji se u zoološkom vrtu u Kentu uspravio i prošetao pred kamerama kao čovjek - na dvije noge.

Odrasli mužjak gorile Ambam oduševio je djelatnike i posjetitelje zoološkog vrta Port Lympne kad se počeo šetati kao čovjek. Dvadesetjednogodišnji gorila potječe iz obitelji čiji članovi također ponekad vole stajati na stražnjim nogama. Njegov otac Bitam često je uspravno hodao kad je nešto nosio s obje ruke. Čak i Ambamova sestra Tamba zna ustati i hodati kao čovjek.

Čuvari u zoološkom vrtu Port Lympne kažu da to nije česta pojava, no da se zna dogoditi da gorile hodaju uspravno. Ambamove šetnje su posebne jer su dugačke u usporedbi s uspravnim hodanjem drugih gorila.

Čuvari nagađaju da je Ambam naučio stajati i hodati uspravno da bi vidio preko ograde kad mu se donosi hrana, a još jedan od razloga zašto gorile ponekad hodaju kao ljudi jest taj da ne smoče ruke kad pada kiša.

'A ako nije zbog hrane, onda je sigurno poželio biti internetska zvijezda', dodao je u šali jedan od čuvara. Prvi kratki film koji se pojavio na internetu snimila je znanstvenica Johanna Watson koja proučava kretanje velikih primata. Otada se na YouTubeu pojavilo još nekoliko snimaka.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više