Funtime KOJE LIJENČINE

Upoznajte najveće spavalice u prirodi

  • Autor: tportal.hr
  • 27.1.2011 14:50:57
  • 27.1.2011 8:34:31

Dok, primjerice, žirafe trebaju samo nekoliko minuta sna dnevno, smeđi šišmiši spavaju čak 20 sati na dan. Spavati vole i mačke, vjeverice, a najveće spavalice među životinjama su, bez konkurencije, koale koje u svijetu snova provode 22 sata dnevno

Mačke

Mačke, kao i miševi i svinje, vole provoditi puno vremena drijemajući. Lako se može dogoditi da mačka spava i po 12 sati dnevno. Lavovi su još veće spavalice, sa 13 sati sna na dan.

Mačke drijemanjem čuvaju snagu daleko efikasnije nego druge životinje. Njihovi kratki drijemeži ušli su u rječnike mnogih jezika kao termin za takvu vrstu spavanja (primjerice u engleskom jeziku - catnap). Zbog trzaja mišića za vrijeme spavanja, znanstvenici pretpostavljaju da mačke sanjaju.

Vjeverice

Pretpostavlja se da je prehrana vjeverica, bogata ugljikohidratima, proteinima i masnoćom, razlog zašto te životinje spavaju i po 14 sati dnevno. Čak i domaći tvorovi koji su mesožderi i vrlo daleki rođaci vjeverica spavaju koliko i mali sakupljači lješnjaka.

Sirijski hrčci, s druge strane, zavlače se u svoje jame kako bi izbjegli dnevne grabežljivce, pa zato spavaju 14 sati na dan. Iako sve ove životinje spavaju velik dio dana, vrlo su aktivne kad su budne.

No, bez obzira na svoj neobičan bioritam, vjeverice su sposobne spavati skoro dvostruko duže od ljudi.

Ljudska djeca

Bebe u svojoj prvoj godini života, a posebice prva tri mjeseca, samo jedu i spavaju. No, kad je spavanje u pitanju, apsolutni su rekorderi među ljudima bez obzira na dob i spol. Ljudska djeca mogu bez problema spavati i po 16 sati na dan.

Jedine životinje koje spavaju koliko i male bebe su lemuri, mali noćni primati koji često spavaju sklupčani uz ostale pripadnike svoje vrste.

Noćni majmuni

Noćni majmuni spadaju u istinske noćobdije. Ova vrsta majmuna spava 17 sati, pa vrlo rijetko vide svjetlo dana. Noćni majmuni borave uglavnom u Južnoj i Srednjoj Americi, a imaju velike smeđe oči kojima odlično vide u mraku.

Divovski armadiloi


Divovski armadiloi odlično su oklopljeni sisavci koji spavaju i po 19 sati dnevno. Znanstvenici još nisu uspjeli utvrditi razlog zašto im treba toliko sna. Kao i u prošlih nekoliko primjera, armadiloi su uglavnom noćne životinje koje spavaju veći dio dana. Osim njih, tigrovi i oposumi također spavaju po 19 sati na dan.Smeđi šišmiši


Smeđi šišmiši spavaju 20 sati dnevno. Kao i ostali pripadnici svoje vrste, spavaju naopačke, a izlaze iz svojih skrovišta samo noću.

Ovi šišmiši, osim što spavaju praktički cijeli dan, još i k tome hiberniraju pola godine zbog manjka hrane.

Jedine životinje koje spavaju 20 sati dnevno, osim malih smeđih šišmiša, su ljenjivci.


Koale


Slatki medvjedići koji provode većinu vremena na stablima eukaliptusa u Australiji, kad ne jedu, spavaju. Koale su apsolutni prvaci u vremenu provedenom u svijetu snova sa 22 sata na dan.

Iako postoje mnoge životinje koje spavaju više od polovice dana, to nije znak lijenosti. Sve te životinje uglavnom su vrlo aktivne kad su budne.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više