RED ZA CRNI KRUH

Komunistička verzija Monopolyja osvaja Poljsku

24.01.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Sama srž kapitalizma na tabli godinama je zabavljala mlade i stare u igri Monopoly, no Poljaci su dodali novi magični sastojak - komunizam - i staru igru pretvorili u novu

Jedan od djelatnika Instituta nacionalnog sjećanja u Poljskoj Karol Madaj smislio je novu verziju igre Monopoly i nazvao je Queue (Red). Ova igra za cijelu obitelj smatra se obrazovnim sredstvom, a nastala je kako bi pokazala današnjoj djeci kako je bilo živjeti u vrijeme komunizma.

Umjesto kupovanja ulica, hotela i kuća, igrači moraju kupiti deset osnovnih životnih potrepština poput toaletnog papira i kruha. Karte koje igrači vuku mogu ih vratiti na početak zbog veze s komunističkom partijom ili se mogu dogoditi razni nepredviđeni događaji kao zatvaranje trgovine zbog dekadencije.

Igrači će ubrzo shvatiti da, baš kao i u komunizmu, cipele, kavu ili namještaj nije tako lako kupiti kao što su mislili. S igrom će kupci dobiti dokumentarne filmove o kupovanju u Poljskoj za vrijeme komunizma i malu knjižicu o komunističkoj ekonomiji.

Queue će se pojaviti na policama poljskih dućana u veljači.