Funtime DOK IMA STRUJE

Raste broj muzičara u robotskom bendu

  • Autor: tportal.hr
  • 20.1.2011 17:04:56
  • 20.1.2011 14:34:50

Grupa muzičara i ljubitelja glazbe koji se nazivaju Expressive Machines Musical Instruments skupili su ciljanih 8.000 dolara koji su im trebali da bi sagradili svoje mehaničke muzičare. Sada već praktički imaju bend u kojem sviraju MARIE, PAM, CADI i MADI

Kad se jednog dana ljudski rod zarati s robotima jedna je stvar sigurna – mašine će imati vlastitu muzičku temu. Grupa ljubitelja glazbe Expressive Machines Musical Instruments (EMMI) preko internetske stranice Kickstarter.com uspjeli su skupiti 8.000 dolara što im je bilo dovoljno da sagrade robotske muzičare.

No do rata protiv mašina, ovi roboti će nam pružiti potpuno novi oblik glazbe. Iako robotska i elektronska muzika zvuče slično, zapravo se radi o dvjema različitim stvarima.

'Elektronski muzičari manipuliraju digitalnu i analognu reprezentaciju zvuka, a robotski instrumenti manipuliraju samim stvaranjem zvuka', objašnjava član grupe EMMI Troy Rogers.

Rogers dodaje kako njihovi roboti nikad neće izgledati kao ljudi, jer im je cilj stvarati mašine koje sviraju, pa će tako u slučaju žičanog instrumenta sa 19 žica njihov robot imati 19 prstiju. Elektronska muzika uvijek će izlaziti samo putem zvučnika, a bit robotske glazbe u fizičkom je pokretu koji stvara zvuk.

Dosadašnji robotski muzičari koje je EMMI stvorio su robot sa 19 prstiju MARIE te roboti bubnjari CADI i MADI, i PAM koji svira na žičanim instrumentima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više