Funtime BOSANSKO ČUDO

Pri bojanju zgrade preskočili dva stana

  • Autor: K. D.
  • 23.2.2009 15:53:45
  • 23.2.2009 15:00:00

Malo gdje se poštuju individualni umjetnički performansi na javnoj imovini kao u bosanskom mjestu Kalesija. Ukratko, susjedi s prvog i dugog kata nisu htjeli dati lovu za obnovu fasade, pa su ih renovatorske pemzle jednostavno zaobišle

Kalesija, gradić udaljen dvadesetak kilometara od Tuzle, dao se u hvalevrijednu akciju obnavljanja derutnih fasada. Odlučeno je da njihovo prebojavanje sufinanciraju sami vlasnici stanova, što je u jednoj od zgrada naišlo na pravi 'umjetnički' otpor. 'Komšije' s prvog i drugog kata u jednoj od zgrada tako nisu htjeli platiti po njima nebuloznu cijenu od 40 konvertibilnih maraka za metar kvadratni te su ostali – neobojeni.

Arhitektonska komedija, koja je valjda moguća još jedino u predgrađima Tirane, sada nasmijava prolaznike narančasto-sivim kolažom fasade svjedočeći o potpunom kolapsu javnih kontrolnih mehanizama.

Ipak, kako doznajemo, zaslužni za ovu kazališnu kulisu od zgrade nisu vlasnici dvaju stanova koji su odbili prebojavanje koliko upravo izvođači radova. Uz spletkarenje, laganje i iznuđivanje keša, preveslali su stanare da plate cijenu dvostruko veću od uobičajene, na što profesor matematike iz jednog i profesor mehanike iz drugog stana nisu htjeli pristati. Bravo, dečki, uz jednu malu molbu: nemojte se baviti dizajnom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više