Funtime POP IKONA U GODINAMA

Sretan 82. rođendan, Popaj!

  • Autor: A. S.
  • 17.1.2011 15:57:56
  • 17.1.2011 15:04:31

Jedan od najpoznatijih predstavnika američke pop kulture rodio se iz pera crtača Elzieja Crislera Segara 17. siječnja 1929. Premda je zamišljen kao epizodni lik u stripu o Olivi, zahvaljujući samo jednom broju postao je popularniji od glavnih likova i odonda se pojavio u nizu stripova, crtića, videoigara, reklama, a na velikom platnu ga je 1980. prikazao Robert Altman

Mornar Popaj prvi put se pojavio u novinskom stripu 'Thimble Theatre' Elzieja Segara 17. siječnja 1929. Njegova je uloga zamišljena kao epizodna uz tada glavne likove Olivu, njezinog brata Castora i dečka Harolda. Segaru je zapravo trebao mornar za tu epizodu, a kasnije ga je na zahtjev čitatelja ponovno uveo. Ovaj ružan, neproporcionalno nabildan ovisnik o špinatu uskoro se pretvorio u animiranog junaka, kad je 1933. gostovao u crtiću Betty Boop, da bi kasnije dobio vlastitu animiranu seriju. U sljedećih četiri desetljeća nastalo je više od 600 crtića.

S vremenom su osim Popaja i Olive, omiljeni likovi među publikom postali Bluto (nekad poznatiji i kao Badžo) i Wimpy (kojeg smo znali kao Peru Žderu). Dio tih likova osmišljen je prema stvarnim osobama.

FABIANO
Popajeva proslava 75. rođendana
Popaj je nastao po uzoru na Franka 'Rockyja' Fiegela, lokalnog 'snagatora' o kojem se širila glasina da posjeduje nadnaravnu snagu. Bio je malen i žilav, a tek su 1996. na njegov, dotad neoznačen grob, dodali nadgrobnu ploču s Popajevim citatima. Bivši šef Elzieja Segara, direktor Opere William Schuchert, poslužio je kao model za Wimpyja, a sličnost je navodno bila vidljiva u karakteru i velikoj sklonosti hamburgerima. Olive Oyl (Oliva) bazirana je na Dori Paskel, vlasnici nekog dućana u Chesteru koja je čvrsto vezala kosu u punđu, bila je visoka, mršava i nosila visoke cipele poput Olive.

Prema podacima na službenoj stranici Popaj ima 34 godine, težak je 70 kilograma, a visok metar i 70 centimetara. Ima vjerojatno najimpresivnije podlaktice na svijetu, opsega 50 centimetara dok mu bicepsi iznose sitnih 18 centimetara.

Popajev 75. rođendan u New Yorku je posebno obilježen. Naime, u tornju Empire State Buildinga upaljena su zelena svjetla koja su gorjela cijeli vikend, od 16. do 18. siječnja, u čast Popajevoj ljubavi prema špinatu. To je jedini put da je u Empire State Buildingu na bilo koji način obilježena obljetnica nekog crtanog lika.

U Segarovom rodnom gradu, Chesteru u Illinoisu, podignut je kip Popaja visok 1,80 metara.


Prva epizoda Popaja
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više