Funtime ZA OKO I DUŠU

Pogledajte kako izgleda godina u dvije minute

  • Autor: tportal.hr
  • 14.1.2011 15:03:06
  • 14.1.2011 13:50:00

Norveški medijski profesionalac Erik Solheim napravio je film koji u dvije minute prikazuje sva godišnja doba ispred kolibe s pogledom na prirodu i nazvao ga 'Godina u dvije minute'

Norvežanin Erik Solheim, zaposlen kao voditelj projekata u radio-televizijskoj tvrtki Norsk Rikskringkasting, prije godinu dana postavio je Canon 400D, stari fotoaparat s jednom lećom, na posebnu policu kod prozora kolibe, prekrio ga crnom tkaninom te spojio na server kod kuće. Fotoaparat je namjestio da fotografira jednom svakih 30 minuta. Tijekom 2010. aparat je snimio 16.000 fotografija visoke rezolucije, od kojih je Erik odabrao oko 3.500 od kojih je napravio film.

Rezultat njegovog eksperimenta su nevjerojatne dvije minute filma u kojem se vidi mali dio šume koji prolazi kroz godišnja doba. Erik Solheim stavio je ime mjeseca u lijevi donji kut da bi gledatelji mogli pratiti protok vremena.

Snijegom prekriveno drveće i zemlja na početku filma polako se pretvaraju u zeleno proljeće, a zatim u ljeto. Nakon zadivljujućih zelenih boja i toplih mjeseci nastupaju zlatne boje jeseni, a zatim sve ponovno nestaje pod snijegom. Film prati glazba Magnusa Gangstada.

Kako Erik Solheim još ništa nije napravio s noćnim fotografijama, planira složiti devetominutni film, kako kaže, za gikove, u kojem će biti i noći i dani 2010. Iako se većina komentara koje je dobio bave tehničkom stranom njegovog kućnog projekta, gospodin Solheim dobio je mnoštvo pohvala svih vrsta.

Više o tome kako je napravio svoj film možete saznati posjetite li njegovu internetsku stranicu, a ako ste zainteresirani za njegove ranije radove, možete posjetiti njegov profil na YouTubeu. Također, toplo preporučujemo da pogledate 'Sezone' iz 2008, za što je glazbu skladao Stephen Peppos.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više