WORLD CRUISE 2010.

Provedite jutro putujući oko svijeta u 17 minuta

11.01.2011 u 11:00

Bionic
Reading

U nevjerojatnom filmu koji traje 17 minuta japanski korisnik YouTubea pod pseudonimom Egawauemon omogućio nam je da prošećemo s njim ulicama 19 gradova u ranim jutarnjim satima

Japanski filmaš iz Tokija poznat samo pod korisničkim imenom Egawauemon na YouTubeu iskoristio je mnoge snimke gradova širom svijeta i napravio od njih 17-minutni film koji nas je jednostavno očarao. Njegov 'World Cruise 2010' prikazuje rano jutro u 19 gradova širom svijeta.

Japanski umjetnik polako i gotovo neprimjetno šeće velikim i manjim gradovima Japana, SAD-a, Italije, Turske, Maroka Tajlanda, Kine, Perua i Indije. Njegovi filmovi nemaju ni trunke umjetnog u sebi, a za razliku od turističkih reklama, ispunjeni su samo ambijentalnim zvukovima.

Egawauemon ne razgovara ni s kim i dok šeće s kamerom od Istanbula u Turskoj do Fesa u Maroku gledatelj ima osjećaj da klizi ulicama kao duh jer prolaznici ne pokazuju da ga primjećuju. Uz pomoć tehnologije 'glidecam' autor održava sliku uvijek mirnom, bez trzaja i gubitka oštrine.

Iako je u ovom filmu vrijeme radnje rano jutro, japanski filmaš snima ista mjesta u različitim godišnjim dobima, te tako postiže krasne kontraste i dojam prolaska vremena. Njegov talent je možda najočitiji u tome što nam bez napora daje osjećaj da hodamo s njim. Zvukovi i pokreti gradova iz njegovog filma očaravaju nas i teško je ne biti hipnotiziran scenama ranog jutra u Kini ili Italiji.

Očito je da Egawauemon uživa u onome što radi. Njegov rad je opsežan i pun strpljenja te odiše mirom i poštovanjem prema svom subjektu.

Oni koji su zainteresirani ostale Egawauemonove radove mogu pogledati na njegovom YouTube profilu, a pohvale ili bilo što drugo mogu mu napisati na Twitteru