ZIMSKA FIZIKA

Fantastični oblici pahuljica pod mikroskopom

04.01.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Kenneth Libbrecht odvojio je zadnjih 12 godina za proučavanje snježnih pahuljica, a njegov rad na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech) gdje pokušava otkriti točan procesa stvaranja ledenih kristala još uvijek traje. No, ono što fascinira laike zapravo su fantastični oblici pahuljica koje je snimio svjetlosnim mikroskopom vlastite izrade

Šef odjela za fiziku na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech) profesor Kenneth Libbrecht već 12 godina bavi se proučavanjem snježnih pahuljica. Iako je diplomirao solarnu astronomiju na Sveučilištu Princeton, Kenneth Libbrecht danas je vodeći stručnjak u istraživanju kristala leda i strukture snježnih pahuljica.

Kenneth Libbrecht također je dobitnik mnogih priznanja za svoj rad u poljima solarne astronomije i svjetlosnoj mikroskopiji. Ovaj pedesetdvogodišnji fizičar ipak najviše voli svoj rad s kristalima leda.

Osim što je objavio mnogobrojne znanstvene radove, profesor Libbrecht dosad je napisao i sedam knjiga za široku publiku. Prva knjiga tiskana mu je 2003, a zove se 'The snowflake: Winter's secret beauty' (Snježna pahuljica: Tajna ljepota zime), a zadnja se zove 'The secret life of a snowflake' (Tajni život snježne pahuljice) i u prodaji je od siječnja 2010.

Kao što već i sami nagađate, sve knjige za široku publiku bave se snježnim pahuljicama, no Libbrechtov interes za ledene kristale nije stao na znanstvenom radu i popularnoj literaturi. Prije četiri godine njegove fotografije snježnih pahuljica pojavile su se u prodaji i u obliku božićnih poštanskih maraka koje su se prodale u oko tri milijarde primjeraka.

Profesor Libbrecht predvodi projekt istraživanja fizike rasta kristala i stvaranja strukturalnih uzoraka u ledu koji se ponajprije bavi nastankom snježnih pahuljica iz vodene pare s ciljem boljeg razumijevanja kako se pojavljuju strukture u nelinearnom i neuravnoteženom sustavu. Nevjerojatno raznoliki oblici snježnih kristala posljedica su njihove zamršene temperaturne ovisnosti brzine rasta, što je fenomen koji je otkriven prije više od 75 godina, no još uvijek nije objašnjen.

Kako bi što bolje razumio što se događa u trenutku stvaranja pahuljica te kategorizirao razne oblike u kojima se javljaju, profesor Libbrecht dizajnirao je posebni svjetlosni mikroskop specijalno za taj posao. Međutim, ne radi se o originalnom dizajnu, već o modifikaciji već postojeće aparature, a kako svatko može fotografirati ledene kristale, profesor Libbrecht objašnjava ovdje

Oblici koji se javljaju pri stvaranju snježnih pahuljica mogu se podijeliti na četiri temeljne vrste - stubove, dendrite, igle te injaste pahuljice. Više detalja o raznim oblicima četiri temeljne vrste ledenih kristala možete vidjeti na internetskoj stranici profesora Libbrechta posvećenoj snježnim pahuljicama