Funtime DREVNA RINOPLASTIKA

Kako se radila plastična kirurgija u 16. stoljeću

  • Autor: tportal.hr
  • 29.12.2010 12:09:59
  • 29.12.2010 12:00:00

Na nedavnoj aukciji otkrivena je knjiga iz 1597. čija je tema kozmetička kirurgija za ranjene u borbi. Knjigu je napisao Gaspare Tagliacozzi, a kupio ju je moderni kozmetički kirurg za 11.000 funti

Gaspare Tagliacozzi
Stranica iz 'De Curtorum Per Insitionem'
Iako se radi o najstarijoj knjizi koja se bavi kozmetičkom kirurgijom, nema dokaza da su se takve operacija zapravo izvodile do kasnog 18. stoljeća. Knjiga koju je u 16. stoljeću napisao profesor kirurgije i anatomije s Bolonjskog sveučilišta Gaspare Tagliacozzi svejedno je nevjerojatno otkriće jer sadrži detaljne skice kako se tada radila rinoplastika.

Knjiga 'De Curtorum Chirurgia Per Insitionem' (Kirurgija mana usađivanjem) bavi se operacijama koje popravljaju štetu nastalu na licu tijekom borbe. Knjiga je napisana na latinskom, a ilustrirana je raznim skicama.

Jedan od kozmetičkih zahvata opisanih u knjizi je i rinoplastika - u ovom slučaju radi se o presađivanju kože s bicepsa na nos. Vrlo je neobično da su tako detaljno razrađene metode kirurških zahvata ponovo potonule u zaborav nakon smrti autora.

'Metode opisane u knjizi crkva vjerojatno nije odobravala, pa su zato bile izgubljene poslije autorove smrti', nagađa Chris Albury koji radi za licitacijsku kuću Dominic Winter.

Visoka kvaliteta dizajna knjige posramila bi većinu današnjih izdavača.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više