OBRED PROTIV UROKA

Dvogodišnjaka oženili za psa

19.02.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Dječaka koji još nije navršio ni pune dvije godine, roditelji su oženili za susjedova psa u selu u istočnom dijelu Indije kako bi spriječili da ga nekad u životu ne napadne neka divlja životinja

Oko 150 seljana sudjelovalo je u tradicionalnom obredu u indijskom okrugu Jajpur nakon što je dječaku narastao zub na gornjem dijelu čeljusti. Pleme Munda to kod djece smatra lošim znakom i vjeruje da ih čini podložnijima napadima tigrova i drugih divljih životinja, piše Reuters.

Plemenski bog blagoslovit će dijete i otjerati zle duhove nakon ceremonije vjenčanja. 'Izvodimo ceremoniju vjenčanja jer ona nadjačava bilo kakvu kletvu koja mogla biti bačena na dijete', rekao je djetetov otac Sanarumala Munda.

Mlađahnog mladoženju Sagulu nosili su kroz procesiju u seoski hram gdje je svećenik sklopio brak između njega i mlade Jyoti. Seljani su se nakon toga počastili na bogatoj gozbi.

Kujica Jyoti pripada susjedu i ona je nakon ceremonije bila slobodna šnjofati oko stolova. Obitelji nisu izmijenile nikakav miraz, a Sagula će se u budućnosti moći oženiti i pripadnicama ljudskog roda bez prethodnog zahtjeva za razvod.

Indijski zakon, naravno, ne priznaje brak između čovjeka i životinje, ali mnogi stari običaji zadržali su se u seoskim i plemenskim dijelovima zemlje gdje su još uvijek milijuni ljudi nepismeni.